Robert Jankovics novi potpredsjednik vlade?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nova vlada Andreja Plenkovića će, što se HDZ-ovog kadra tiče, biti gotovo ista kao prethodna, a novost je da će jedan od potpredsjednika biti saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, piše Novi list.

Nastavit će se tako tradicija da saborski klub nacionalnih manjina ima potpredsjednika vlade. U prošlom mandatu je to bio Boris Milošević iz SDSS-a, a kasnije njegova stranačka kolegica Anja Šimpraga. 

Što se ministarstava tiče, jučer nije bilo jasno tko će biti na čelu ministarstva turizma i sporta. Naime, dosadašnja ministrica Nikolina Brnjac kandidatkinja je HDZ-a na petom mjestu na listi za Europski parlament, a to bi joj trebalo jamčiti osvajanje mandata. Prvi na listi je premijer Andrej Plenković, a druga potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Njih oboje, ili barem jedno od njih, piše Novi list, sigurno će otići na drugu dužnost ili zadržati sadašnju, tako da Brnjac sigurno odlazi u Bruxelles. Favorit za njenu zamjenu je aktualni državni tajnik u ovom ministarstvu, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina, a kao kandidat se spominje i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Ante Šušnjar u ministarstvu gospodarstva

Novi ministar gospodarstva, resor koji će voditi DP, bit će odvjetnik Ante Šušnjar koji je član Predsjedništva Domovinskog pokreta i stranačkog Suda časti. Na čelu poljoprivrede bit će glavni tajnik DP-a Josip Dabro, a novog resora koji će se baviti demografijom - Mario Radić koji će ujedno biti i potpredsjednik vlade.

Dosadašnji ministar pravosuđa Ivan Malenica odlazi s dužnosti na vlastiti zahtjev, a na njegovo mjesto doći će dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Na čelu novog ministarstva održivog razvoja bit će dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Svi ostali HDZ-ovi članovi dosadašnje postave zadržat će svoje resore, a to se odnosi i na potpredsjednike vlade. Tu će funkciju uz resor koji vode zadržati ministar branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, obrane Ivan Anušić, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Grlić Radman, Beroš, Primorac, Erlić ostaju

Iako je dio medija spekulirao da će oni napustiti vladu, u njoj će i dalje ostati ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar financija ostaje Marko Primorac, regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, rada, mirovinsko sustava i obitelji Marin Piletić, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.