Pauletić je našao zakon koji mu ide u korist, čini se da će ipak u sabor

Foto: Hina

ROBERT Pauletić odlučio je da će on u saboru zamijeniti Ružu Tomašić koja je osvojila zastupnički mandat na koalicijskoj listi koju je okupio Miroslav Škoro, ali ona želi do lipnja iduće godine ostati u Europskom parlamentu, javlja Novi list.

Naime, iako je Ruža Tomašić kazala kako je još ranije dogovoreno da će nju u saboru zamijeniti njen stranački kolega Marko Milanović Litre, čini se kako postoji zakonska osnova da to mjesto ipak pripadne Pauletiću.

Usprkos dogovoru prije izbora da u sabor umjesto eurozastupnice Ruže Tomašić ide Litre kao njen zamjenik, Pauletić je na izborima dobio puno više preferencijalnih glasova od Litre. Litre ih je dobio 19, a Pauletić 3907, odnosno nešto manje od 20 posto.

Iznad njihova dogovora o tome tko će ući u sabor je zakon. Zakon jasno kaže da to pravo pripada Pauletiću.

"Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje", glasi ključan dio 42. članak Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Kaže da će u sabor jer mu to dopušta zakon

Iako nije ušao u sabor, Pauletić je dobio daleko više od deset posto glasova.

Kad su iz Novog lista Pauletića jučer upozorili da on ima zakonsko pravo ući u sabor, zato što je na toj listi u Desetoj izbornoj jedinici dobio više od deset posto preferencijskih glasova, nije bio siguran da je to tako jer se u javnosti tvrdilo da stranka čija je članica Ruža Tomašić, HKS, može odrediti zamjenika. Stoga jučer Pauletić nije ništa htio govoriti o ovom slučaju.

No javio se danas. Naravno, Pauletić može poštovati raniji dogovor, no kaže da on u tom dogovoru nije sudjelovao. Također, kaže da će ići u sabor ako mu to zakon omogući.

“Ako je saborski mandat u slučaju odustanka Ruže Tomašić moje zakonsko pravo, ja ću to zakonsko pravo i iskoristiti, i to kao član Domovinskog pokreta, jer je to moj dug prema gotovo četiri tisuće birača u Dalmaciji koji su zaokružili moje ime, i to na drugoj poziciji liste. Nisam sudjelovao ni u kakvim ranijim dogovorima oko ‘nasljeđivanja’ mandata, niti me takvi dogovori obavezuju. Ako gospođa Tomašić odustane od mandata u saboru i ako je po zakonu mijenjam ja, a čini se da je tako, svoje ću pravo iskoristiti i tako ispuniti obavezu prema biračima”, poručuje Pauletić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.