Roditelji će tražiti od Plenkovića da riješi problem s pomoćnicima u nastavi

Screenshot: RTL

DIO djece s poteškoćama u razvoju i drugi će tjedan dočekati bez pomoćnika u nastavi.

Zahtjevi za odobrenjem pomoćnika još se rješavaju, a čeka ih gotovo 800 djece. Dio njih asistenti prate na nastavu iako za to nemaju rješenje, piše RTL.

Miran prosvjed u Zagrebu

Ogorčeni roditelji danas su izašli na ulice u Zagrebu i mirno prosvjedovali. Okupljeni oko inicijative "Škola za sve", upozorili su na neravnopravan i diskriminirajući položaj djece koja trebaju pomoćnike.

Luka iz Daruvara na prosvjedu je rekao da mu pomoćnica treba za učenje. No, Lukina obitelj i pomoćnica još čekaju rješenje, baš kao i gotovo 800 djece za svoje asistente.

"Od početka srednje škole, sad ide u 4. razred, ovo je prva godina koju smo dočekali bez rješenja, ali nas dvoje smo odlučili ovaj prvi tjedan s njima otići u školu", kaže Kristijan Rajfek, pomoćnik u nastavi.

U ponedjeljak idu k Plenkoviću

Prosvjedom su željeli poručiti da očekuju ravnopravnost u obrazovanju sve djece.

"Mama sam blizanaca s cerebralnom paralizom, idu u treći srednje, jedan u MIOC, jedan u X. gimnaziju. Renato je dobio rješenje za asistenta, a za Leona još čekamo rješenje. Ne znam gdje je nastala rupa u sistemu, oni se školuju 11 godina, svaku godinu trebaju asistenta, svake godine papiri se šalju na isto mjesto", kazala je majka Željka Dostal Brašnić.

Roditelji će u ponedjeljak svoje zahtjeve uručiti vladi i premijeru Andreju Plenkoviću.

"Skupili smo sve zahtjeve koje imaju roditelji djece, u konzultaciji s pomoćnicima i učiteljima. Pomoćnici u nastavi nemaju definiran status, to nije zvanje u Hrvatskoj, iako se to do sada trebalo riješiti jer od sljedeće godine više nećemo imati sredstva EU-a za tu svrhu.

U ponedjeljak ujutro predat ćemo zahtjeve na Trg svetog Marka. Razočarani smo nakon dvije godine suradnje s ministricom Blaženkom Divjak i tražit ćemo da se premijer Andrej Plenković uključi u rješavanje ovog problema", rekao je za N1 Renato Petek, otac djeteta s poteškoćama u razvoju i zagrebački gradski zastupnik.

Ministarstvo znanosti: Broj pomoćnika značajno raste

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako broj pomoćnika u nastavi značajno raste. Trenutačno ih je odobreno 4 tisuće. Prije deset godina bilo ih je 20 puta manje - svega 200-tinjak. 2014. bilo ih je 1000, a lani je rješenje imalo 3000 pomoćnika. Zbog toga je Ministarstvo zatražilo stručnu analizu.

"Stav struke je da ako se učeniku kojemu to nije nužno dodijeli pomoćnik, njemu to može i štetiti u prilagodbi i razvoju samostalnosti. S druge strane, treba uzeti u obzir da dolazi do preklapanja zahtjeva pa tako Ministarstvo zahtjeve za pomoćnike za istog učenika dobiva i od osnivača i udruga, što oduzima dosta vremena kod provjere", poručuju iz Ministarstva obrazovanja. 

Roditelji i pomoćnici u nastavi smatraju da se sve trebalo riješiti ranije.

"Da se natječaji provode do 15. 6. pa da imamo konačne rezultate do 31. 7., da ako imamo negativnih rješenja ili nema raspoređenih pomoćnika, to riješimo tijekom kolovoza", rekla je Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi.

"Uvijek sam bio minimum mjesec dana asistent svom djetetu, sad u 2019. mislim da je to stvarno sramota, ako nisu u stanju osigurati da to na vrijeme krene, ne znam što bih rekao", kazao je Marijan Jakšić iz Daruvara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.