Dragi Andrej, sretan ti rođendan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/EPA

Poštovani premijeru Plenkoviću, nazdravimo svi zajedno vašem 52. rođendanu!

Na ovom planetu ste nešto više od pola stoljeća, a već ste postigli toliko toga po čemu ćete biti zapamćeni među građanima Republike Hrvatske i u hrvatskoj povijesti! Oko toga ne može biti spora, vi ste hodajuća povijesna činjenica.

Dvaput pobijedio na izborima, uvažen u Europskoj uniji

Izabrani ste za predsjednika HDZ-a, najveće stranke u Hrvata, koja okuplja sve što je vrijedno, domoljubno i državotvorno, nastavljajući svijetlu tradiciju i smjernice koje je zacrtao osnivač HDZ-a i stvoritelj hrvatske države doktor Franjo Tuđman. Dvaput ste HDZ vodili do pobjede na parlamentarnim izborima i hrvatski ste premijer evo već šest godina. Politička opozicija je manje-više u rasulu i većina analitičara smatra da biste pobijedili i kada bi kojim slučajem pala vaša vlada i bili raspisani prijevremeni izbori. 

U Europskoj uniji važite za jednog od prvaka Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u EU, imate bliske odnose s glavnim ljudima Europske komisije i Europskog vijeća, a bili ste i među prvim podržavateljima Ukrajine još kao europarlamentarac. U Bruxellesu vas se sluša i uvažava, kako je pokazalo nedavno uvrštavanje hrvatskih zahtjeva o BiH u Strateški kompas EU.

Stabilnost iznad svega

Vaša politika stabilnosti je Hrvatsku održala na kursu stabilnosti u proteklih šest turbulentnih godina, u kojima ste se suočili s nizom kriza, od Agrokora do pandemije koronavirusa, u kojima ste učinili najbolje za Hrvatsku.

Jedini koji to ne vide su neki mediji, poput Indexa, koji vas već godinama, a naročito otkako ste postali predsjednik HDZ-a pa premijer države stalno propituju, istražuju, komentiraju, kritiziraju. Umjesto da vam se zahvale što se žrtvujete za Hrvatsku, oni stalno nešto ruju.

Ovo je rođendanska čestitka, omiljeni predsjedniče, koju ćete čuti u HDZ-u, verzija koja godi vašim ušima i za koju je svaki od 200 tisuća članova stranke izdresiran. Ima i dovoljno medija koji bi objavili slično, pa ne plaćate ih džabe milijune iz proračuna svake godine. Ali i vi, Plenkoviću, sami znate da je to bullshit.

Svakodnevno okružen HDZ-ovcima

Dozvolite mi zato - Andrej, da pređemo malo na ti. 

Plenki, dugo si ti na vlasti i okružen si ljudima koji te se ili plaše ili od tebe očekuju korist ili su popušili tvoju spiku, dapače okružen si isključivo HDZ-ovcima u svojoj svakodnevici i pretežito s HDZ-ovcima provodiš skoro svaki dan života najmanje šest premijerskih godina, a zapravo od učlanjenja u stranku 2011. Dozvoli da ti treba perspektiva koja nije kontaminirana HDZ-om, gledaj na ovo kao na svojevrsni rođendanski poklon, jer rijetko kada imaš priliku čuti kako ćeš doista ostati zapamćen među Hrvatima i kako oni koji ne glasaju za tebe - a to je oko 80 posto stanovnika Hrvatske - vide tvoje djelovanje.

Za početak, imamo empirijske podatke o tome. U Crobarometru za siječanj ove godine zabilježeno je najveće nezadovoljstvo radom tvoje vlade u godinu dana. Čak 66 posto ispitanih je bilo nezadovoljno, a do ožujka se taj broj smanjio na i dalje visokih 60 posto. Pritom oko 70 posto ispitanih misli da zemlja, koju ti vodiš, ide u krivom smjeru. I oko 55 posto ima negativno mišljenje o tebi, uvijek si pri vrhu liste negativaca.

Jednostavno rečeno, Plenki, narod te nikad nije volio, ni oni koji su te birali ni oni koji nisu. Nisi ti taj tip političara. Uostalom, ni ti nisi neki veliki ljubitelj naroda. Nisi jedan od onih političara koji vole hodati po terenu i rukovati se, tvoje polje su kancelarije i uredi, plenarne sjednice i svečane večere. Kad god si među ljudima, vidi se da ti nije najugodnije, da bi radije bio negdje drugdje. Kad je Split zamalo stradao u požaru, poručio si nam da previše dramatiziramo. Hoću reći, izostanak simpatije je obostran.

Uvijek misli prvenstveno na sebe

Jer svatko vidi da ti nisi na poziciji predsjednika HDZ-a i premijera Hrvatske zbog bilo koga drugog doli sebe. Baš kao što si prvenstveno na vlastite interese mislio kad si u socijalizmu pisao promarksistički maturalni rad, baš kao što si prvenstveno na vlastite interese mislio kada si se početkom 1990-ih prešaltao na domoljublje i zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova, u kojem si bio Tuđmanov diplomat i, kako svjedoči tvoj nekadašnji kolega i frenemy sa Zrinjevca Zoki, Tuđmana ismijavao. Baš kao kada si birao između HNS-a i HDZ-a za politički angažman, shvativši da si kao nestranački karijerni diplomat dosegao plafon, pa si pametno izabrao HDZ. Jer ima raznih plenkovića među liberalima, deficitarni su u HDZ-u. 

I sve tako do premijerske pozicije, čija je svrha prvenstveno da u budućnosti ostvari tvoj najveći san, europsku karijeru. Bruxelles! 

Ne znam jesi li uopće to pokušao skriti, ali svi vide da se baš tako vidiš, da zaslužuješ velike stvari u životu. Privilegije crvene buržoazije su te razmazile, sve ti je uvijek bilo servirano u životu. Čak su ti i HDZ servirali kad je došao red. Hrvatska ti je premala, ona je dovoljna samo da bude odskočna daska tvojoj ambiciji u potrazi za, najmanje, mjestom povjerenika u Europskoj komisiji. Europa te čeka!

Dobro smo upoznali Plenkovića u šest godina

Što se tiče Hrvatske, učinio si dovoljno. Nemoj više, molim te! 

Dobro smo te upoznali u ovih šest godina. Biraš ministre za koje nitko nije čuo, koji su nesposobni i koji ovise isključivo o tvojoj milosti. Pritom tvoji istančani radari za korupciju očito ne funkcioniraju, jer u svakoj svojoj vladi u jednom trenutku moraš odglumiti rekonstrukciju, koja je zapravo pokušaj da se kamuflira činjenica da ti je uvijek oko trećina vlade pod nekom istragom i da sve više to izgleda kao reality show pod naslovom Koji će Plenkovićev ministar sljedeći završiti na USKOK-u.

Dapače, postigao si da budeš prvi HDZ-ov premijer kojem uhapse ministra i strpaju ga u istražni zatvor. Svaka čast, to je taj novi HDZ! Posve različit od onoga koji je prošle godine konačno pravomoćno osuđen za pljačku države u aferi Fimi media. 

Impresivna borba protiv borbe protiv korupcije

Tvoja borba protiv borbe protiv korupcije na drugim nivoima države je također impresivna. Razvlastio si Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a za ravnatelja HTV-a postavio Kazimira Bačića. Bio si u koaliciji s Bandićem dok ovaj nije umro. Samo smrt vas je uspjela rastaviti. 

Agrokor si, briljantno strateško planiranje, dao u ruke Rusima, pritom organizirajući cijelo to “spašavanje” tako da se odabrani obogate. Borg kraljicu Martinu Dalić si nagradio Podravkom.

Hrvatsku vojsku si prvo dao u ruke Damira Krstičevića, pa Marija Banožića. Ne čudi što nemaš senzibiliteta za vojsku, s obzirom na anemiju, ali ipak nije u redu Oružanim snagama RH davati ministre koji su sami po sebi uvreda pameti. Mogu sad u beskraj nabrajati, ali ću još samo reći: Gabrijela Žalac. Gabrijela Žalac, Plenki! 

HDZ nikad nije zavolio Plenkovića

Vodio si hrvatsku izvršnu vlast u godinama najvećeg iseljavanja. Prvo si se pravio da se to ne događa, a kada si se pod pritiskom javnosti pozabavio tom tematikom, ponudio si par smiješnih kozmetičkih mjera. Dapače, u vezi svega čega si se dohvatio, najčešće pod pritiskom događaja ili javnosti jer sam nemaš nikakvu viziju, radio si površno i kozmetički, ne provevši nijednu spomena vrijednu reformu. U šest godina ne postoji nijedna stvar koju će se građani RH automatski sjetiti ako im netko postavi pitanje “Što je premijer Plenković učinio da mi poboljša život?”. 

Nemojmo se lagati, ni HDZ te ne voli. Osjećaju te kao strano tijelo, nisi se nikad saživio sa strankom, trpe te jer pobjeđuješ i trenutno nemaju boljeg. Nema tu emocija, samo koristi, čega ste svjesni s obje strane. Ti se najdraže u životu uopće ne bi bavio tim prljavim HDZ-om koji ti je ispod časti (tj. ipak nije!) da to nije uvjet za premijersku poziciju i karijeru na vrhu EU.

I zato je vrijeme za novu stranicu u životu. Zar ti treba još jedna rekonstrukcija vlade, zar ti treba da doista u jednom trenutku trebaš pokrenuti tu obnovu od potresa iako znaš da nemaš kadar s kojim bi to ostvario? Zar ti treba da se u svom životu i dalje baviš tamo nekom Zlatom Hrvoj-Šipek ili Vicom Mihanovićem?

Jedino sretan kada je u Bruxellesu

Vrijeme je za ostavku. Bruxelles čeka. U Berlaymontu sigurno ima neki ured za tebe. Zvrcni dragog Charlesa Michela i još dražu Ursulu, naći će ti oni neku dobro plaćenu sinekuru.

Sve ove godine što te hrvatski građani gledaju jedino su te u Bruxellesu vidjeli sretnog. To je tvoja scena, u Bruxellesu procvjetaš, tamo teku rijeke gustog soka sa sladoledom. U Hrvatskoj si posivio, muka ti je od svega. Nije hrvatska klima za tvoju anemiju. Ajde, Plenki, u Bruxelles, sunce ovog neba neće nikad grijati kao ono belgijsko. Koliko ćeš još rođendana propatiti u ovoj Hrvatskoj? Koliko ćemo ih još mi propatiti s tobom?

Plenki, postao si nedavno opet otac. Treći put. Ne želim ti, kako to kažu, dirati u obitelj, ali ipak moram pitati: pa zar želiš da tvoja djeca žive u Hrvatskoj? Proveo si kao hrvatski premijer šest godina držeći stabilan kurs Hrvatske u propadanju i nestanku, stotine tisuća građana su ti to honorirali odlaskom u Njemačku i Irsku. Ti bi najbolje od svih trebao znati da ovdje nema budućnosti. Sigurno ne dok si ti premijer i dok je HDZ na vlasti.

Sretan ti rođendan, Plenki, ali stvarno nisi trebao. Pa i nemoj ubuduće. Usreći i sebe i Hrvatsku i skloni nam se s očiju. Idi tamo gdje te vole vidjeti, u Bruxelles. 

Koje su vaše želje za našeg premijera?