Rođeno prvo dijete u Europi s posljedicama od zika virusa

Foto: 123rf

ŽENA u Španjolskoj zaražena zika virusom rodila je dijete s mikrocefalijom - poremećajem koji karakterizira glava manjeg opsega od normalnog. Majka je virusom kojeg prenose komarci zaražena na putovanju Latinskom Amerikom. Ovo je prvi takav slučaj zabilježen u Europi.

Porod je prošao bez problema, i svi su vitalni znakovi djeteta normalni, javljeno je iz bolnice Vall d'Hebron u Barceloni. Novorođenče se nalazi pod pažljivim nadzorom liječnika, a prvi testovi su potvrdili da je rođeno s mikrocefalijom.

Majka se osjeća dobro nakon poroda koji je obavljen carskim rezom u 40. tjednu trudnoće. Potvrđeno je da je mikrocefalija uočena prenatalnim pregledom još u svibnju, ali roditelji su se odlučili zadržati dijete.

Kod žene u Sloveniji zaražene zika virusom uočen je fetus s istom deformacijom, nakon čega se ona odlučila za pobačaj.

Epidemija u Latinskoj Americi

Nedavno je objavljeno da bi u Latinskoj Americi moglo biti rođeno na desetke tisuća djece s poremećajima uzrokovanim zika virusom. Matematičke projekcije pokazuju da bi se prije kraja epidemije virusom moglo zaraziti gotovo sto milijuna ljudi, od čega 1.65 milijuna trudnica.

Oko 80 posto zaraženih će osjetiti blage simptome, ili uopće neće biti svjesno bolesti. Najveća opasnost od zika virusa prijeti nerođenoj djeci. Mikrocefalija može uzrokovati teška oštećenja fetusa i brzu smrt novorođenčadi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.