Ruse ne zabrinjava stvaranje vojske EU: "Propast će zbog pomanjkanja autonomije i ovisnosti o SAD-u"

Foto: Morh

EUROPI treba autonomnost kako bi mogla izgraditi vlastiti sustav obrane, a najavljeni Europski obrambeni savez Europu će još čvršće vezati uz NATO, smatra Dmitry Danilov, direktor Odjela europske sigurnosti pri ruskoj Akademiji znanosti.

"Europi nedostaje samostalnosti, ona se mora ravnati prema politici koju vodi NATO, što znači SAD", rekao je Danilov u razgovoru o prijedlogu osnivanja zajedničke europske vojske za ruski list Svobodnaya Pressa.

Kako su gotovo sve države koje bi trebale sudjelovati u osnivanju novih europskih obrambenih snaga ujedno i članice Sjevernoatlantskog pakta, gubi se mogućnost za stratešku samostalnost Europe, smatra Danilov.

Ruski znanstvenik vjeruje kako zaokupljenost vrha američke politike predsjedničkom utrkom Europi može otvoriti mogućnost da donosi samostalne odluke, ali takvo bi ponašanje Amerikanci nakon završetka izbora u studenom mogli doživjeti kao vrlo problematično.

Čak i ako se Europski obrambeni savez realizira, Danilov ga ne vidi kao ozbiljnu prijetnju Rusiji.

"Rusija Europu ne shvaća ozbiljno s vojne točke gledišta, za što je odgovorna ograničena vojna sposobnost Europe", rekao je Danilov.

Zajedničke vojne snage tema summita u Bratislavi

Danilov smatra kako je nedavni summit NATO-a u Varšavi pokazao da  nekada obećavajuća suradnja Rusije i Europe u sigurnosnim pitanjima postaje sve problematičnija, za što ponovo krivi SAD i gubitak autonomnosti EU na području sigurnosti.

Povod za razgovor s Danilovim bio je prijedlog francuskog ministra obrane Jean Yves Le Driana i njegove njemačke kolegice Ursule von der Leyen o ostvarivanju bliže vojne suradnje država članica, i eventualnom osnivanju obrambenog saveza EU.   

Cilj njihove inicijative je smanjivanje europske vojne ovisnosti o SAD-u i NATO paktu. Prijedlog uključuje stvaranje zajedničkog zapovjedništva i brže raspoređivanje vojnih snaga na križna žarišta izvan Europe. Ta će inicijativa biti jedna od najvažnijih tema na summitu EU koji u petak počinje u Bratislavi.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.