Rusi nastavljaju s prodorom na jugu Ukrajine, opkolili su selo Robotine

Foto: EPA

Ruske snage napadaju područje oko južnog ukrajinskog sela Robotine, javljaju vojni službenici. Radi se o području koje je Ukrajina vratila tijekom protuofenzive prošlog ljeta. Ukrajinska vojska tvrdi da je četiri dana za redom uspjela odbiti ruske napade oklopnim vozilima.

Dostupne karte bojišta, koje rade i analiziraju nezavisne grupe, upućuju na to da je Rusija osvojila mali teritorij zapadno i južno od Robotina, prenosi New York Times. Institut za ratna istraživanja, istraživačka skupina iz Washingtona, tvrdi da su Rusi stigli do zapadnog ruba sela. "Obratite pažnju na Robotine", rekao je Dmitro Likovij, glasnogovornik ukrajinske vojske. "Čini se da Rusi namjeravaju zauzeti ovo mjesto", napomenuo je.

Opkoljeno selo

Rusi su prošli tjedan osvojili Avdijivku, koja je nekih 160 kilometara prema istoku od Robotina. Također su napali ukrajinski teritorij na istočnoj obali Dnjepra, nekih 210 kilometara zapadno. Analitičari tvrde da Rusi namjerno napadaju s više strana kako bi onemogućili Ukrajincima da se povuku i zamijene izmorene vojnike. Također, Ukrajincima ponestaje streljiva, što Rusi mogu iskoristiti.

Serhij Kuzan, predsjednik Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju, nevladine istraživačke skupine, rekao je da će Rusi "zauzeti Robotine pod svaku cijenu". Tvrdi da su oko sela okupili desetke tisuća vojnika. Selo je s tri strane svijeta okruženo ruskim vojnicima. Kuzan smatra da će postrojbe, koje su povukli iz Avdijivke, sad stati u obranu teritorija oko Robotina.

Snimke s bojišta pokazuju dronove koji pogađaju ukrajinske rovove ukopane oko sela. Rusi su selo već bili zauzeli početkom rata, nakon čega su ga Ukrajinci oslobodili u protuofenzivi, stoga je upitno u kakvom je sada stanju.

Predsjednik Zelenski rekao je noćas da je situacija "jako teška na nekoliko mjesta na bojištu, gdje su Rusi prikupili maksimalan broj trupa." Dodao je da Rusija koristi odgodu slanja pomoći Ukrajini.