Rusi tvrde da Hamas napada oružjem poslanim Ukrajini. To je laž

Foto: screenshot Telegram

Internetom kruži tvrdnja kako je Ukrajina prodala oružje Hamasu. To nije istina.

Grafika gotovo identična BBC-jevoj

Radi se o fake BBC snimci, odnosno prilogu u kojem se argumentira zbog čega bi Ukrajina napravila takvo što, te se navodi da su napad Hamasa na Izrael i propast ukrajinske protuofenzive povezani.

U nastojanju da video izgleda kao prava BBC reportaža, kreatori su koristili grafiku gotovo identičnu onoj koju BBC koristi u svojim online videoreportažama. Kao razlog se navodi korupcija u ukrajinskom ministarstvu obrane, zbog čega je došlo do prodaje NATO oružja teroristima.

Sve ovo dokazali su, prema prilogu, istraživački novinari Bellingcata. Radi se o cijenjenoj grupi istraživačkih novinara sa sjedištem u Nizozemskoj koja je specijalizirana za provjeru činjenica.

Spominje se smjena Reznikova

Spominje se i kako je do smjene ministra obrane Oleksija Reznikova došlo da se zataškaju koruptivni tragovi. Očito je iskorištena činjenica da je Reznikovo ministarstvo doista bilo suočeno s optužbama za korupciju. Smijenjen je na inicijativu predsjednika Ukrajine Volodímira Zelenskog.

>>Smijenjen ministar obrane Ukrajine

U prilogu se navodi i kako NATO naoružavanjem Ukrajine ne samo da nije oslobodio ovu istočnoeuropsku zemlju nego je i nesvjesno doveo do eskalacije krize na Bliskom istoku.

Navodi se i kako će Sjedinjene Američke Države, ako dođe do kvalitetne istrage, imati razlog da napuste NATO. Citira se profesor Nassim Taleb koji je kazivao o mogućnosti američkog izlaska iz NATO-a.

Reagirao osnivač Bellingcata: Ovo je izmišljotina

Odmah je na platformi X, nekadašnjem Twitteru, reagirao osnivač Bellingcata, britanski novinar Eliot Higgins.

"Lažni BBC-jev video u kojem se tvrdi da istraga Bellingcata pokazuje da je Ukrajina krijumčarila oružje Hamasu guraju ruski korisnici društvenih medija. Nije jasno radi li se o kampanji dezinformiranja ruske vlade ili masovnim naporima, ali 100 posto je lažna", napisao je.

Na platformi X reagirao je i Bellingcat.

"Svjesni smo lažnog BBC-jevog videa koji kruži društvenim medijima u kojem se lažno tvrdi da je Bellingcat potvrdio ukrajinsku prodaju oružja Hamasu.

Nismo došli do takvih zaključaka niti smo iznijeli takve tvrdnje. Željeli bismo naglasiti da je ovo izmišljotina i da se prema njoj treba ponašati u skladu s tim", stoji u objavi grupe istraživačkih novinara.

Medvedev spominjao nacistički režim: Očekujte projektile

Osim što priču dijeli dio Rusa na društvenim mrežama, forsira je i ruski politički establišment. Pisao je o tome na Twitteru i bivši ruski predsjednik i zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Pa, prijatelji iz NATO-a, sad ste zaista shvatili, zar ne? Oružje predano nacističkom režimu u Ukrajini sada se aktivno koristi protiv Izraela. I samo će biti gore. Očekujte projektile, tenkove i, uskoro, svježe avione iz Kijeva na crnom tržištu", napisao je Medvedev.

Na Telegramu je upozorio da će se situacija vjerojatno još više pogoršati, upozoravajući svijet da očekuje pojavu projektila, tenkova, a potencijalno čak i zrakoplova iz Kijeva na crnom tržištu. Nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrijepili te tvrdnje.

U priču se uključila i Zaharova, Izrael sve opovrgnuo

Izrael je opovrgnuo ove tvrdnje, navodeći da ne posjeduju informacije koje bi sugerirale da je oružje prebačeno u Ukrajinu dospjelo u ruke Hamasa. Izraelski veleposlanik u Moskvi, Alexander Ben Zvi, odgovorio je na ove tvrdnje, rekavši za TASS: "Nemamo tu informaciju."

Kako je pisao Eurasiantimes, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova podijelila je na svom Telegram kanalu dokumentaciju u kojoj se ističu opetovana upozorenja Rusije međunarodnoj zajednici u vezi s mogućnošću da oružje Kijevu isporučeno sa Zapada završi na crnom tržištu.

“Već godinu i pol na službenim brifinzima u ruskom ministarstvu vanjskih poslova govorim o tome kako se NATO-vo, prvenstveno američko oružje, isporučeno ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, širi na crna tržišta”, rekla je Zaharova.

Reagirao visoki EU povjerenik, ali i BBC

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu primjera lažnih vijesti koje se šire X-om. Reagirao je i visoki europski povjerenik Thierry Breton koji je rekao da se X suočava s "vrlo preciznim obvezama u vezi s moderiranjem sadržaja".

Kao platforma koja podliježe Europskom zakonu o digitalnim uslugama, X bi se mogao suočiti s milijardama kazni ako regulatori zaključe da je došlo do kršenja, podsjeća CNN. Što se tiče ovog slučaja s lažnim videom BBC-ja, CNN podsjeća kako ga X nije uklonio, ali je dodao malu oznaku ispod videa navodeći da se radi o "manipuliranim medijima".

"Svjesni smo lažnog videa s brendom BBC Newsa koji sugerira da je Ukrajina odgovorna za prošlotjedni raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku. BBC poduzima mjere da se video ukloni. Pozivamo ljude da to ne dijele i da provjere priče na web-stranici BBC News", stoji u objavi BBC-ja na X-u.

Na X-u se oglasio i Shayan Sardarizadeh, novinar BBC-ja.

"Lažni video objavljen u prokremaljskim krugovima s brendom i logotipom BBC-ja lažno tvrdi da BBC News izvještava da je ukrajinska vlada opskrbila Hamas oružjem. Video je 100 posto lažan. Ni BBC News ni Bellingcat to nisu objavili", objasnio je on.

BBC i prije bio korišten za propagandu

Ovo nije prvi put da se koristi BBC-jev logo za lažne vijesti, proizvedene po svoj prilici u Kremlju. Slična priča je bila i u travnju prošle godine. Tada je izašao "prilog BBC-ja" u kojem se kritizira Ukrajina zbog lažnih vijesti, optužuje Ukrajinu za dezinformacije i sugerira da je vojska te zemlje odgovorna za napad na željezničku stanicu u Kramatorsku 8. travnja.

Radi se o napadu u kojem je poginulo 57 ljudi. Lokalna policija rekla je da su rakete pogodile privremenu čekaonicu, gdje su stotine ljudi čekale vlak za evakuaciju. Šef ukrajinskog nacionalnog željezničkog sustava Oleksandr Kamišin rekao je da su dva projektila pogodila stanicu.

 

BBC nikad nije objavio da je Ukrajina raketirala stanicu..

"Svjesni smo lažnog videa s brendom BBC Newsa koji sugerira da je Ukrajina odgovorna za prošlotjedni raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku. BBC poduzima mjere da se video ukloni. Pozivamo ljude da to ne dijele i da provjere priče na web-stranici BBC News”, napisali su.