Rusija i Njemačka su u sve boljim odnosima

Foto: Hina/Epa

SERIJA posjeta članova njemačke vlade Rusiji pomogla je u poboljšanju odnosa između dviju zemalja, kazao je danas ruski veleposlanik u Njemačkoj Sergej Nečajev. 

Nečajev je osobito zadovoljan posjetom Moskvi njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji je prvo po stupanju na dužnost zauzeo oštro stajalište prema Rusiji, koje je veleposlanik označio "izrazito neprijateljskim".

"Naravno da smo čitali i notirali ranije komentare", kazao je Nečajev. "No sada smatram da je atmosfera ponovno pozitivna", istaknuo je veleposlanik za njemačku agenciju Dpa.

Maas je postigao neke dogovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim "koji slijede najbolje tradicije u našim bilateralnim odnosima", kazao je veleposlanik.

"Što se tiče posjeta, mogu reći sasvim jasno: bio je konstruktivan i sadržajan, i nije bilo ni riječi o izrazima poput neprijateljstva", rekao je Nečajev.

Serija službenih posjeta rezultirala je "znacima nade" za rusko-njemačke odnose. Sredinom svibnja su šef diplomacije Heiko Maas, ministar gospodarstva Peter Altmaier i kancelarka Angela Merkel putovali u Rusiju u razmaku od nekoliko dana.

Maas je svojim tvrdim stajalištem prema Moskvi iritirao ne samo Ruse već i vlastitu Socijaldemokratsku stranku (SPD). SPD-ovo izvršno tijelo trebalo bi upravo u ponedjeljak razmatrati stranačko stajalište prema ruskoj politici.

Maasov prethodnik Sigmar Gabriel kazao je da sankcije koje su postavljene Moskvi nakon što je anektirala ukrajinski teritorij Krima mogu biti ublažene ako Moskva bude radila na mirnom rješenju secesionističkog sukoba u istočnoj Ukrajini, pretežito nastanjenoj Rusima.  

Pročitajte više