Lavrov: Ako se uništi Gaza, može nastati katastrofa koja će trajati desetljećima

Foto: EPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je izraelsko bombardiranje Gaze u suprotnosti s međunarodnim pravom i predstavlja opasnost da se pretvori u katastrofu koja bi mogla potrajati desetljećima. Ovo je jedna od dosad najkritičnijih Lavrovljevih izjava o Izraelu koja predstavlja stajalište Moskve, a dao ju je u intervjuu bjeloruskoj državnoj novinskoj agenciji Belti koja ga je objavila u subotu.

"Premda osuđujemo terorizam, vrlo smo jasni kad kažemo kako se ne slažemo da se na terorizam može odgovoriti kršenjem normi međunarodnoga humanitarnog prava, uključujući i neselektivnu upotrebu sile protiv ciljeva gdje se nalaze civili, uključujući i taoce, a napadači to znaju", rekao je Lavrov.

"Mogla bi nastati katastrofa koja će trajati desetljećima"

"Nemoguće je uništiti Hamas, što je Izrael odlučio napraviti, a da se pritom ne uništi Gaza zajedno s većinom njezina civilnog stanovništva", kazao je. 

"Bude li Gaza uništena, a dva milijuna stanovnika odande protjerano, što neki političari u Izraelu i inozemstvu predlažu, nastat će katastrofa koja bi mogla potrajati desetljećima, ako ne i stoljećima", upozorio je Lavrov. "Treba je zaustaviti i najaviti humanitarne programe s ciljem spašavanja stanovništva u blokadi."

Rusija u Moskvu pozvala izaslanstvo Hamasa

Rusija, koja podupire hitan prekid vatre i rješenje koje će rezultirati stvaranjem dviju država, razgnjevila je Izrael jer je u Moskvu pozvala izaslanstvo Hamasa. Lavrov je rekao da je Rusija istodobno u bliskom kontaktu s Izraelom te da stalno šalje "signale o potrebi pronalaska mirnog rješenja, a ne provođenja najavljene strategije 'spaljene zemlje'".

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za bombardiranje civila širom Ukrajine, no Moskva odgovara da ne cilja namjerno civile, već samo vojne ciljeve. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.