Rusija će u Kirgistanu jačati vojna postrojenja: "Planiramo produbiti vojnu suradnju"

Foto: EPA

RUSIJA će razviti svoja vojna postrojenja u Kirgistanu, srednjoazijskoj državi saveznici Moskve, objavio je danas Kremlj nakon sastanka predsjednika dviju država, Vladimira Putina i Sadira Žaparova, u ruskome glavnom gradu. "Šefovi dviju država istaknuli su značaj jačanja oružanih snaga Kirgistana i važnost razvoja ruskih vojnih postrojenja na njegovu teritoriju", stoji u zajedničkom priopćenju iz Kremlja. 

Rusija u Kirgistanu raspolaže vojnom bazom koja se sastoji od aerodroma, pomorskog objekta na jezeru Isik-Kul i još nekoliko objekata. Putin je Žaparova primio danas u Moskvi uoči održavanja velike vojne parade 9. svibnja u spomen na pobjedu nad nacističkom Njemačkom. 

"Planiramo produbiti i vojnu i tehničku suradnju" 

Ondje će kirgistanski predsjednik biti jedan od rijetkih prisutnih stranih čelnika. Rusija i Kirgistan, bivša sovjetska republika, povezani su vojnim savezom na čelu s Moskvom, u sklopu organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO).  

Prema zajedničkoj izjavi, dvije zemlje planiraju "produbiti i vojnu i tehničku suradnju", kao i gospodarske i kulturne odnose da bi "postigle novu razinu integracije". Ovo rusko vojno pojačanje odvija se u kontekstu ofenzive u Ukrajini i ozbiljnih napetosti sa zapadnim zemljama, koje su u nekoliko navrata usvojile sankcije protiv Moskve. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.