Rusija uoči pregovora sa SAD-om traži jamstvo NATO-a da se neće širiti

RUSIJA je ponovila svoje pozive na obvezujuće sigurnosne sporazume s NATO-om uoči pregovora sa SAD-om radi ublažavanja sve većih napetosti oko Ukrajine.

Država treba "jamstva" saveza da se neće dalje širiti, rekao je u nedjelju novinskoj agenciji Interfax zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Očekivanja Moskve u vezi s razgovorima bila su "realna", rekao je Rjabkov. "Na temelju signala koje smo proteklih dana čuli iz Washingtona i Bruxellesa, mislim da bi bilo naivno pretpostaviti napredak, a kamoli brz napredak."

Rjabkov je također naglasio da Rusija ne namjerava razgovarati o nemirima u Kazahstanu s američkim izaslanstvom, koje predvodi zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman.

Njih se dvoje sastaje na radnoj večeri u nedjelju.

Situacija s Ukrajinom

Bivšu sovjetsku republiku uznemirili su protuvladini prosvjedi i zatražila je pomoć vojnog saveza pod vodstvom Rusije.

Pregovori u Ženevi dolaze u jeku zabrinutosti SAD-a i EU oko moguće invazije Rusije na Ukrajinu.

U srijedu je u Bruxellesu zakazan i sastanak Vijeća NATO-Rusija - prvi takav sastanak u dvije i pol godine. Nakon toga u četvrtak će uslijediti razgovori u Beču u sklopu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju za gomilanje snaga u područjima na granici s Ukrajinom i žele da se vojnici povuku.

Rusija niječe da planira bilo kakvu invaziju. Moskva se izjasnila protiv prijema daljnjih istočnoeuropskih zemalja u NATO i zahtijeva jamstva da Ukrajina nikada neće postati članica obrambenog saveza.

Washington je već odlučno odbacio mnoge prijedloge Moskve za smirivanje napetosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.