Ruska flota u sjeni je prijeteća katastrofa

Foto: EPA

Početkom listopada tanker Turba koji plovi pod zastavom Kameruna i koji je prevozio krijumčarenu rusku naftu pronađen je kako pluta u blizini obale Indonezije. Budući da je Turba dio pomorske flote u sjeni, koja radi izvan službenog pomorskog sektora, nije pod zaštitom od takvih nesreća. I odjednom je ona postala problem Indonezije.

Turbina nesreća dogodila se samo nekoliko mjeseci nakon što je slična sudbina zadesila Pabla, još jedan tanker u sjeni za koji se mislilo da prevozi iransku naftu, a koji se zapalio u blizini obale Malezije. I to je samo, da tako kažemo, vrh ledenog brijega, piše Politico.

Mnogi tankeri iz ove flote doživjeli su nesreću

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, cijeli niz takvih trošnih brodova bez zaštite osiguranja pridružuje se mračnoj floti (kako se takvi brodovi također nazivaju) - a mnogi od njih su doživjeli nesreće. Ova situacija predstavlja golem rizik za brodove koji poštuju zakone, okoliš i nesretne zemlje koje kontroliraju vode u kojima se ove nesreće događaju.

Budući da su zapadne sankcije zabranile trgovinu širokom paletom ruske robe i ograničile cijenu ruske nafte, zapadna osiguravajuća društva - koja dominiraju tržištem - više ne osiguravaju takve pošiljke. Stoga se kompanije koje se još uvijek žele baviti ovom unosnom trgovinom okreću brodovima u sjeni - zastarjelim brodovima nejasnog vlasništva koji nemaju međunarodne certifikate i zapadno osiguranje.

"Mali komadić papira koji mračni brod može imati na kojem piše da je osiguran, nije vrijedan papira na kojem je napisan", rekao je Simon Lockwood, direktor u osiguravateljskom posredniku WTW-u.

Službeno ovi tankeri ne postoje. Ali, plove svjetskim oceanima

Dvije trećine tankera koji prevoze rusku sirovu naftu sada je osigurano kod nepoznatih osiguravatelja. A budući da nemaju odgovarajuće osiguranje i prikrivaju svoje vlasništvo, ti tankeri također rade izvan međunarodnih pomorskih propisa.

Službeno, oni ne postoje. Ali oni plove svjetskim oceanima i mogu uzrokovati znatnu štetu. Na primjer, 9. listopada kapetan 26 godina stare Turbe signalizirao je da se brodom više ne može upravljati. Tanker je tada morao nastaviti bez upravljanja, a devet dana kasnije i dalje se nalazio u vodama u blizini Singapura.

Kad god Turba uspije doći do luke, trebat će joj popravak. Ako se sudari s drugim brodom, i taj će brod trebati popraviti. A ako njezina nafta iscuri u more, morat će se sanirati - slično kao što je bilo s isto toliko starim Pablom.

A ova flota u sjeni brzo raste: danas obuhvaća nekih 400-650 brodova - što je nekoliko puta više od prije ruske invazije na Ukrajinu - a procjenjuje se da su dvije trećine naftni tankeri.

Kako bi ostali skriveni, često isključuju sustave za automatsku identifikaciju

Prema S&P Globalu, u Gabonu - državi čiju zastavu najčešće bira rastuća mračna flota - nevjerojatnih 98 posto svih srednjih i velikih tankera za naftu visoko su rizični ili nemaju prepoznatljivog vlasnika. A norveške vlasti procjenjuju da u prosjeku 12 brodova u sjeni, koji obično prevoze rusku naftu, svaki dan prelazi norveške vode.

Ne iznenađuje da raste i broj nesreća brodova u sjeni. Brojna plovila su se zapalila, nasukala, uzrokovala izlijevanje nafte, izgubila mogućnost upravljanja i sudarila se s drugim plovilima.

Politicova suradnica Katherine Camberg identificirala je gotovo 30 incidenata koji uključuju sumnjive mračne brodove samo u prošlih 18 mjeseci. Nesreće nisu samo rezultat toga što su ova plovila stara i loše održavana: kako bi ih se što teže otkrilo, često isključuju svoje sustave za automatsku identifikaciju (AIS) - signal tipa GPS-a koji svi komercijalni brodovi moraju koristiti kako bi izbjegli sudare.

"Isti alati koje flota u sjeni izbjegava koristiti kako bi izbjegla otkrivanje su alati posebno implementirani za sprječavanje nesreća na moru. Isključivanjem AIS-a brod povećava rizik od sudara. Flota u sjeni vraća nas godinama unatrag u smislu pomorske sigurnosti", rekao je Cormac McGarry, pomorski analitičar iz Control Risksa.

Tko bi izvukao tanker iz sjene ako potone? Ne zna se

A budući da ovim plovilima u sjeni nedostaje zaštita, mnoge im zemlje moraju priskočiti u pomoć. Malezijske vlasti, primjerice, morale su spasiti Pablovu posadu i čuvati gorući tanker. U međuvremenu, brodovi koji poštuju zakon suočavaju se s velikim troškovima ako ih udari brod iz sjene.

"To je kao da vam se dogodi sudar s neosiguranim vozilom. Uz zapadno pomorsko osiguranje imate dozvolu za trgovinu. To također znači da postoji zaštita ako dođe do incidenta. Ako se tanker flote iz sjene razbije u La Mancheu, tko plaća? Porezni obveznici Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske morat će platiti", rekao je Lockwood.

Također nije jasno tko bi izvukao plovilo iz sjene ako potone. Poduzeća za spašavanje to rade samo ako im je osiguravatelj naložio i platio.

Zamislite da su svjetske ceste pune neosiguranih vozila koja nisu prošla preglede i ne koriste svjetla - to je ono što se događa na svjetskim oceanima. "Vlasnici plovila jako će se potruditi da naprave što više putovanja ovim plovilima jer mogu lijepo zaraditi. Ali budući da im nedostaje osiguranje, ne postoji zahtjev da ispunjavaju određene standarde", rekao je Lockwood.

Tako bi se sada moglo dogoditi puno više nesreća, izlijevanja nafte, sudara i požara u vodama zemalja koje poštuju zakone. A kako ova plovila budu starila, rizik od nesreća samo će rasti - što znači da će se puno novca poreznih obveznika potrošiti na saniranje nesreća, da će brodarske kompanije potrošiti mnogo novca na štete uzrokovane neosiguranim plovilima, a bit će i puno štete na okolišu.

Moglo bi se čak tvrditi da flota u sjeni predstavlja zgodno oruđe kojim Rusija može naštetiti drugim zemljama, kao i kompanijama koje isporučuju njihovu robu.

Dakle, što učiniti?

Budući da bi odmazda slanjem neadekvatnih brodova da prave kaos u ruskim vodama očito bila loša ideja, vlade i kompanije bi umjesto toga trebale početi dokumentirati sve troškove koje su imale zbog brodova u sjeni koji služe Rusiji. Zatim, kada rat protiv Ukrajine završi, vlade mogu Kremlju podnijeti račun, što bi se pridodalo golemim zahtjevima koje Kremlj može očekivati za obnovu Ukrajine.

Vlade također mogu obavijestiti Kremlj kako više neće dopustiti da plovila iz sjene koja prevoze robu iz Rusije plove njihovim vodama.

Prema međunarodnom pomorskom pravu, putovanje kroz vode drugih zemalja je pravo - ali posjedovanje odgovarajućeg osiguranja je uvjet. I svima je u interesu da opasna tamna flota bude poražena.