Ruska sonda Phobos-Grunt ovog bi se vikenda mogla srušiti negdje u Atlantik

RUSKA svemirska agencija prilagodila je svoje prognoze za pad pokvarene letjelice Phobos-Grunt, čiji bi dijelovi prema najnovijim procjenama mogli pasti na područje južnog Atlantika, prenosi agencija AP.

Roscosmos priopćio je kako će pokvarena sonda, koja je nakon lansiranja "zapela" u našoj orbiti, na Zemlju najvjerojatnije pasti u nedjelju ili ponedjeljak na širokom području između 51 stupnja sjeverne i 51 stupnja južne zemljopisne širine.

Kada bi letjelica pala točno između nedjelje i ponedjeljka, njezini bi dijelovi pogodili ocean na nekih 400 kilometara udaljenosti južno od provincije Chubut u južnoj Argentini. Preciznije vrijeme mjesto i pada će se, kao što je to uobičajen slučaj pri nekontroliranom padu svemirskog smeća, moći odrediti tek kada se Phobos-Grunt približi Zemlji.

Ta je sonda teška 14.6 tona te je jedan od najtežih komada svemirskog otpada koji je ikada pao na naš planet, a veći dio težine letjelice otpada na izrazito toksično gorivo. No ona bi se pri padu na Zemlju trebala raspasti na 20 do 30 dijelova, čija zajednička težina ne bi trebala premašiti 200 kilograma, a sporno bi toksično gorivo trebalo sagorjeti u Zemljinoj atmosferi.

Phobos-Grunt, vrijedan oko 160 milijuna dolara, pompozno je lansiran 9. studenog. Trebao je odletjeti na Marsov mjesec Phobos i sakupiti uzorke tla, no nije se maknuo dalje od Zemljine orbite u kojoj je kružio na visini između 184 i 224 kilometara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.