Ruska špijunka osuđena u SAD-u vratila se u Moskvu

Screenshot: YouTube

RUSKINJA Maria Butina, koja je u travnju osuđena u SAD-u pod optužbom da je radila kao ruska agentica, stigla je u subotu u Moskvu pošto je dan ranije puštena iz zatvora na Floridi.

"Vrlo sam sretna što sam se vratila kući. Zahvalna sam svima koji su mi dali podršku, ruskim građanima koji su mi pomogli i pisali mi pisma", rekla je po dolasku u Moskvu gdje su je u zračnoj luci dočekali otac i ruski novinari, od kojih su joj neki predali cvijeće. 

"Hvala ministarstvu vanjskih poslova i diplomatima koji su se za mene borili svaki dan", dodala je.

Butina je uhićena u srpnju 2018. i proglašena krivom u prosincu prošle godine pod optužbom za urotu radi "promicanja ruskih interesa".

U travnju je osuđena na 18 mjeseci zatvora, od kojih je polovicu odslužila, a u petak je puštena iz zatvora na Floridi.

Jedina osuđena

Maria Butina, jedina ruska državljanka osuđena u istrazi o utjecanju Moskve na američku unutarnju politiku, bila je povezana s Nacionalnom udrugom za oružje (NRA), što joj je omogućilo da stupi u vezu s Donaldom Trumpom prije njegova izbora, kao i s njegovim sinom.

Rekla je da je htjela osigurati bolje veze Sjedinjenih Država i svoje domovine. Upisala se na Sveučilište u Washingtonu i živjela je s republikanskim dužnosnikom.

Surađivala je s američkim pravosuđem pošto je u prosincu 2018. priznala da je djelovala kao agentica strane zemlje.

Američko pravosuđe je ocijenilo da je optuženica, premda nisu dokazane njezine veze s ruskim obavještajnim službama, bila dio kremaljske urote radi infiltracije i remećenja američkog političkog sustava, napose tijekom izbora 2016. na kojima je pobijedio Donald Trump.

Moskva je optužila Washington da ju je natjerao da prizna smiješne optužbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.