Ruski ministar financija prva je žrtva sukoba Medvedev-Putin

RUSKI ministar financija Aleksej Kudrin , pritisnut ultimatumom  kojeg mu je postavio predsjednik Dmitrij Medvedev, večeras je podnio ostavku. Podsjetimo, Kudrin su upleo u javno prepucavanje s predsjednikom, nakon kojeg mu je Medvedev  jasno je poručio da treba odmah postupiti s položaja. Međutim, razlog za taj zahtjev ne leži u nekompetentnosti uglednog ministra, već u njegovoj nesmotrenosti i ishitrenosti koje su uzrokovale politička prepucavanja.

Naime, Kudrin je ranije kazao kako neće biti dijelom sljedeće vlade, ukoliko premijer Putin i predsjednik Medvedev zamijene položaje. Rekao je da često ima nesuglasice s Medevedevom kada je u pitanju ekonomska politika zemlje, te da će razmisliti o ostavci nakon konzultacija s Putinom, koji je prekjučer službeno potvrdio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Medvedev je vrlo ljutito reagirao na Kudrinove komentare, kazavši kako su "neprikladni, te da se nikako ne mogu opravdati. Ministru je poručio kako njegovu ostavku očekuje do kraja ponedjeljka. "Nitko ne smije narušavati disciplinu i hijerarhiju. Ukoliko se Kudrin ne slaže s mojom politikom, postoji samo jedan logičan potez, a to je da odmah da ostavku. To je moj prijedlog njemu", poručio je Medvedev Kudrinu.

Kudrin je stekao mnogo pobornika svojom politikom koja je kroz stvaranje posebnih fondova spasila veći dio ruskih prihoda od nafte, što je zemlji pomoglo da relativno lako izađe na kraj s globalnom financijskom krizom 2008. godine. Međutim, otvoreno se usprotivio Medvedevovom planu da viši gospodarski rast postigne povećanom javnom potrošnjom. "Ne vidim se u takvoj vladi", kazao je Kudrin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.