Pilot izdao Rusiju, Ukrajinci mu dali novac i novi identitet. Sad je pronađen mrtav

Foto: Profimedia

Andrij Jusov, glasnogovornik Ukrajinske obrambene obavještajne službe (GUR), potvrdio je za Kyiv Post smrt Maksima Kuzminova. Riječ je o pilotu koji je u kolovozu prošle godine preuzeo kontrolu nad ruskim helikopterom Mi-8 i sigurno ga doveo u ukrajinsku zračnu bazu u Harkivskoj oblasti. 

Sve se odvijalo u sklopu uspješne operacije Sjenica. Kuzminov je dobrovoljno dovezao helikopter iz Rusije u Harkivsku oblast i predao ga ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi koja je čekala. Iz GUR-a su tvrdili kako je tijekom operacija pribavljena vrijedna dokumentacija i tajna tehnička oprema.

"Možemo potvrditi da je mrtav", rekao je Jusov za Kyiv Post, ne otkrivajući dodatne detalje. Prema ruskim medijima, Maksim Kuzminov je ubijen iz vatrenog oružja i imao je najmanje pet metaka u tijelu. Pronađen je u podzemnoj garaži u pokrajini Alicante u Španjolskoj.

"On se odlučio preseliti u Španjolsku umjesto da ostane u Ukrajini. Koliko znamo, pozvao je svoju bivšu k sebi i kasnije je pronađen ubijen", ispričao je obavještajni izvor za Ukrajinsku Pravdu. 

Ostatak posade se odbio predati

Kuzminov je prošlog ljeta pričao kako je njegov motiv bilo protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu. Istaknuo je kako ne želi biti dio toga. U zamjenu za provođenje ove posebne operacije ponuđena su mu jamstva sigurnosti, novi dokumenti i novčana naknada u iznosu od pola milijuna američkih dolara.

"Istina je da ovdje (u Ukrajini) nema fašista i nacista. Jako mi je žao zbog ovoga što se sada događa. Ubojstva, suze, krv. Ljudi se samo ubijaju. To je jedino što ne razumijem. Ovo što se sada događa jednostavno je genocid nad ukrajinskim narodom", govorio je Kuzminov u dokumentarcu koji je kasnije objavio GUR. 

"Ne želim biti sudionik u ruskim zločinima. Ukrajina će pobijediti - samo je pitanje vremena", dodao je. U dokumentarcu je objašnjeno kako su ukrajinski obavještajci omogućili siguran koridor za let helikoptera.

Međutim, Kuzminov je tijekom operacije zadobio ozljede. Druga dva člana posade odlučila su se "ne predati i izgubila su živote pri slijetanju". Radilo se o prvoj operaciji tijekom ovog rata u kojoj su Ukrajinci uspjeli zarobiti novu rusku letjelicu u borbenom stanju.