Video - Puna usta Tuđmana, a o crnim fondovima ni riječi

OPSADNO stanje zavladalo je jutros na zagrebačkom Laništu, gdje se tisuće najvjernijih HDZ-ovih pristaša spremalo pohoditi 14. Opći Sabor HDZ-a. Deseci autobusa pristigli su iz svih krajeva Hrvatske, a pred Arenom su se neumorno "iskipavala" svježa pojačanja, naoružana HDZ-ovim zastavama sa sloganom "Čuvajmo Hrvatsku".

Za malo uvaženije goste osigurani su deseci taksija, koji su po uglednike hitali u zagrebačku zračnu luku. Bio je prisutan i velik broj čuvara reda i mira, koji će se brinuti da manifestacija prođe bez izgreda. Sve skupa se doima kao da je na Lanište stigao veliki politički cirkus, čija je organizacija koštala, prema riječima Branka Bačića, 1.146,000 kuna.

Na mitingu se okupilo oko9.700 ljudi, od više od deset tisuća pozvanih. Grupicu starijih HDZ-ovaca čuli smo kako razglabaju o predstojećim izborima. Jedan od njih kolegu poljuljanog morala uvjeravao je kako će pobijediti na izborima.

Kronologija događanja

13:51 - "A sad zapjevajmo himnu i jedinstveni krenimo u pobjedu", počela je privoditi stvari kraju Jadranka Kosor. Zatim je u maniri Franje Tuđmana,  14. Sabor HDZ-a zaključila izjavom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto". Uslijedile su ovacije i prigodno uručivanje cvijeća, a na pozornici su joj se pri pjevanju HDZ-ove himne "Bože čuvaj Hrvatsku" pridružili svi istaknuti HDZ-ovci.

13:49 - Oporba joj, ustvrdila je, nije pomogla ni u završetku pregovara s EU ni u programu gospodarskog oporavka. "Niti milimetra", kazala je.

13:47 - Konstatirala je i kako je manje bitno tko će potpisati pristupni ugovor s EU. "Bitno je da smo došli do njega, da smo svladali prepreke. Nitko osim nas i naših partnera nije vjerovao da ćemo to uspjeti, a ja sam rekla do lipnja. I uspjeli smo", svađala se šefica HDZ-a sama s oporbom.

13:45 - Predložila je izmjene stranačkog statuta "da svatko od članova ima pravo u potpunoj demokratskoj proceduri birati i predlagati" vodstvo HDZ-a i mjesnih podružnica na tajnim izborima, a ne da izbor vodstva bude rezultat diktata odozgo.

13: 40 - "Od nas neki danas traže da priznamo krivnju i da odemo s političke scene, priznajmo da smo htjeli samostalnu, neovisnu i slobodu demokratsku RH. Priznajemo stali smo uz Franju Tuđmana u obrani Hrvatske, u najtežim vremenima borbe za samostalnost. Priznajmo, izborili smo međunarodno priznanje RH, ulazak u NATO i ulazak u EU, i to nam neki očito neće priznati", kazala je Kosor ističući kako su vodili zemlju kroz krizu, a "sve naknade i mirovine su redovito isplaćivane". Priznajmo da smo složna obitelj koja će pobijediti na izborima", poentirala je.

13:38 - Kosor je kazala i kako bi neki rado uništili HDZ "jer su se usudili reći da nitko nije iznad zakona, i jer će svi odgovarati za zločine, pa i komunističke zločine". "Trudit ćemo se da borba protiv korupcije dođe do svih stranaka. Naša stranka platila je najveću cijenu, ali nećemo posustati dok ta borba ne dođe i do vrata SDP-a, HNS-a, IDS-a, i dok ne vidimo što su oni proteklih godina radili i što je iz onih priča koje kruže gradom i Hrvatskom istina i što nije", prijetila je Kosor.

13:35 - Najavila je i da će nastaviti s odgovornom fiskalnom politikom "koju je pohvalila i njezina draga prijateljica Angela Merkel kada je bila u Zagrebu".

13:33 - "Nastavit ćemo s poticanjem zapošljavanja mladih. Uvest ćemo i ulagačke olakšice u porezu na dobit", kazala je Kosor.  Zapošljavanje mladih planira potaknuti time da ne moraju platiti pola doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja. Isto će vrijediti i za one koji su više od dvije godine na burzi. Spomenula je i poticanje investicija te navela projekti Brijuni rivijera, "kao primjer stvaranja novih vrijednosti i novih radnih mjesta" te je najavila do kraja 2013. proploviti državni deficit, kao i uvođenje ulagačkih olakšica u porezu na dobit. U HDZ-ovom programu nije predviđen porez na imovinu. "U protivnom bi to značila da će taj porez plaćati svaka bakica koja je nešto naslijedila", kazala je Kosor.

13:28 - "Ne vjerujte onima koji kažu da se ništa ne radi, i da se program  ne provodi. Oni lažu! Program gospodarskog oporavka se provodi jer je ostvaren rast. Srce HDZ-ovog programa bit će gospodarstvo, a program ćemo predstaviti kada mi to budemo željeli", kazala je Kosor.

13.20 - "Mnogi bi uništili HDZ jer im smeta što se više ne ide u Beograd po instrukcije, i što u Beograd ne idu novci koje mi ovdje zaradimo. Jer ne mogu prihvatiti činjenicu da smo ušli u NATO i EU", nabrajala je Kosor.

13:16 - Obećala sam da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja 2011. i završili smo pregovore. Jer sam ja predsjednica Hrvatske demokratske zajednice, a HDZ ispunjava svoja obećanja - ponosno je naglasila Kosor.

13:02 - Tomislav Karamarko iskazao je zadovoljstvo skupom zbog pokazanog jedinstva. Izrazio je žaljenje što se protiv čitave stranke pokrenuo progon, napomenuvši kako djela pojedinaca ne mogu ugroziti stranku sa povijesnim zaslugama, i da cijela stranka ne bi trebala biti odgovorna za njihova djela. "Ja sam stari HDZ-ovac!. Dugo sam bio kritičan prema stranci, ali sam se odlučio vratiti sad kada je izvrgnuta bjesomučnim napadima.

12.52 - "Iz odanosti vas i odanosti prema domovini crpimo snagu, i shvaćanje HDZ-a kao najjače nacionalne stranke koja okuplja sve one koji hrvatski misle i dišu. I ovo je trenutak kada moramo okupiti sve one koji misle hrvatsi i sve one koji misle za Hrvatsku", govorila je Kosor"

12:47 - "HDZ je oduvijek bio puno više od naših pojedinačnih sudbina, a to je ono što ne mogu shvatiti oni koji mrze HDZ. Nema načina na koji nas nisu ponižavali.  To čine i danas, kao što su i devedesetih činili Franji Tuđmanu i misle da će nas tako skršiti i uništiti. E neće! Neće, jer oni ne razumiju što su zajedništvo, ljubav i odanost domovini. Zbog toga moramo udružiti snage, i svatko od nas mora dati najviše kako bismo pobijedili na parlamentarnim izborima. Ne zbog nas, ne zbog mene, nego zbog Hrvatske!", kazala je Kosor i izazvala ovacije i pljesak.

"Oni koji nam žele naštetiti ne razumiju da HDZ nije samo vodstvo stranke, nisam samo ja, nego da smo HDZ svi mi, da ste HDZ vi. i da je HDZ pokretačka snaga hrvatskog naroda. Rado bi neki uništili HDZ. Zašto? Danas je ponovno trenutak kada moramo postaviti pitanje sami sebi. Zato što neki mrze HDZ od trenutka kada im je upravo HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom srušio komunizam i Jugoslaviju i rado bi uništili HDZ jer ne mogu podnijeti što nismo dali da se zaborave naši heroji

12:45 - "Hvala na jedinstvu koje manifestiramo i na ovom veličanstvenom skupu. Dolazim vam punog srca", pozdravila je okupljene Kosor. "Primila sam danas od poljskog premijera Tuska pristupni ugovor. Posao je završen. Hrvatska postaje članica europske unije 1. srpnja 2013. godine. Hrvatska se vraća kući - sjedamo za stol europskih država i naroda, tamo kamo odavno pripadamo", naglasila je Kosor.

12.38 - Slijedi film "Zašto ću glasovati za HDZ", nakon kojeg se očekuje govor Jadranke Kosor

12.28 - Vesna Bedeković, pedagoginja. Govori poduzetnika trebali bi nas uvjeriti da najbolji hrvatski lider jest Jadranka Kosor, da je ona pokrenula Hrvatsku, uvela je u Europu i očistila od korupcije

12.22 - Govor drži Dinko Klasan, direktor tvrtke Troha-dil iz Bjelovara

12.10 - Skupu se obratio vlasnik poljoprivredno stočarsko-voćarske zadruge Agrovladislavci, Tomo Bagarić jedan je od poduzetnika-branitelja koji je govorio o programu zapošljavanja koji je pokrenula Vlada. Prilično se fokusirao i na hvaljanje lika i djela Jadranke Kosor

12.05 - Slijedi prikazivanje filma "HDZ između dva Sabora"

12.00 - Publika skanditra "Jadranka, Jadranka"! Ivu Sanadera nitko ne spominje, kao da nikad nije ni postojao

11.45 - Josip Friščić je u obraćanju izaslanicima stranke govorio o razdoblju krize koja je zahvatila državu. "Došla je kriza, pred nama su se našli izazovi. Jedini su nudili da nam se pozove MMF jer onda će narod to lakše shvatiti. Mi smo odgovorili: 'Ne! Nego ćemo naći rješenja', kazao je HSS-ov Friščić, koalicijski partner HSS-a.

Friščić je kazao i kako je u razgovoru s Kosoricom došao do zaključka kako "jedan brod na olujnom moru mnogo teže može ugledati kopno". "Ali smo se odlučili na taj put, i mislim da smo sretni i zadovoljni i da smo ga svladali", zaključio je.

"Stvaramo ozračje da se trošiti može samo ono što je stvoreno, i stvaramo uvjete da se više stvara", govorio je dalje prvi čovjek seljaka ističući važnost "da zajedno čuvamo i gradimo europsku Hrvatsku u dobrim odnosima sa svojim susjedima, ali na sreću i zadovoljstvo prije svega svojih građana", kazao je.

11.35 - govor Bože Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990. Bosne i Hercegovine

11.25 - "Mi u HDZ-u ponosni smo na snagu i odlučnost koju je pokazala naša predsjednica Jadranka Kosor. Ponosni smo što je naš lider ova hrabra žena", kazao je u uvodnom govoru Bačić. Glavni tajnik HDZ-a istaknuo je  kako su "spremni i odlučni pobijediti na sljedeći parlamentarnim izborima". "Ovaj Sabor je dokaz snage, jedinstva i zajedništva HDZ-a", kazao je.

11.20 - Uvodni govor održava glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. Pozvao je na minutu šutnje za Franju Tuđmana, sve preminule članove stranke i hrvatske branitelje. Na bini je postavljena i bista Franje Tuđmana

11.16 - Euforična Jadranka Kosor zastala je među okupljenom gomilom te počela pljeskati i poskakivati

11.00 - Dok se čeka početak mitinga, članove zabavljaju domoljubnim pjesmama

Iz HDZ-a su najavili kako skup neće biti obilježen negativizmom i govorima protiv oporbe, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se govornici, kada ih euforija ponese, uspjeti suzdržati od toga. "Sve ovo što se događa, informacije da u stranci vlada kaos, uvod je u skupštinu HDZ-a u subotu. Poručujem svim članovima, dođite, bit će veličanstveno", najavila je još u utorak premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.