Sabor izglasao novi poslovnik

Foto: Hina

SABOR je u petak većinom glasova izmijenio svoj poslovnik, čime je konačno prekinuto jednomjesečno prepucavane vladajućih i oporbe o toj temi započetoj još početkom ožujka cjelonoćnom maratonskom saborskom raspravom.

Za izmjene poslovnika glasao je 91 zastupnik, protiv ih je bilo 18, dok ih je sedam bilo suzdržanih. SDP-ovci su, naime, sukladno prethodnim najavama šefa njihova saborskog kluba Arsena Bauka, mogli glasati prema savjesti.

Burna saborska rasprava oko poslovnika bila je rezultirala podnošenjem 500-tinjak oporbenih amandmana, među kojima je bila većina opstruktivnih, kao znak nezadovoljstva zbog, kako su ocijenili, pokušaja redukcije njihovih zastupničkih prava.

Kompromis HDZ-a i SDP-a postignut je tek iz trećeg pokušaja na sjednici saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Zastupnici vladajuće većine tako su pristali popustiti SDP-u te oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz potpise 30 zastupnika.

Prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o temama koje smatraju važnim, odnosno, zatražiti stanke od 9.30 do 10.45 dok bi u sve ostale dane stanka bila u razdoblju između 13 i 14.15.

Zastupnicima koji nisu članovi nijednog kluba omogućava se jednom tjedno zatražiti stanku, što je bio prijedlog nezavisnog Vlahe Orepića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.