Sabor prvo kasnio iz bizarnog razloga pa završio već u podne: "Idite i razmnožavajte se"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAŠNJA sjednica sabora neočekivano je kasnila. Nikoga, naime, nije bilo tko bi sjednicom mogao predsjedati.

Nakon 15-ak minuta pojavio se jedan od potpredsjednika sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

"Nije dobro da kasnimo sa sjednicom. Ne bi bilo dobro da parlament prijeđe u ono što je s vladom, kaos i nered. Oporba je spasila većinu jer je preuzela predsjedavanje saborom", izjavio je novinarima Mostov Miro Bulj.

Sjednica nije trajala ni tri sata

Predsjednik sabora Gordan Jandroković u to je vrijeme primao ministra vanjskih poslova Rumunjske Teodora Melescanua, a nije poznato gdje su bili potpredsjednici iz vladajuće većine, kao i potpredsjednik iz redova Mosta Božo Petrov.

Zastupnici su sjednicu započeli uobičajenim stankama.

Franko Vidović iz SDP-a problematizirao je nabavu vojnih aviona, a živozidaš Branimir Bunjac ustvrdio je da u Hrvatskoj svake godine sve više ljudi obolijeva od raka te se upitao je li za to kriva uvozna hrana.

''Trebamo li se zapitati utječu li na to glifosati koje su države europske članice zabranile, a Hrvatska odobrila do 2023.?'' dodao je Bunjac.

No sjednica sabora nije potrajala ni tri sata. Završila je već u podne.

"S raspravom nastavljamo u ponedjeljak u 9:30. Ne utorak ni srijeda, nego u ponedjeljak u 9:30", morao je napomenuti zastupnicima Furio Radin koji je u tom trenutku predsjedao sjednicom.

"Na rasporedu će biti konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Važan zakon, dođite svi. Idite i razmnožite se", poručio je Radin malobrojnim zastupnicima koji su izdržali ta nepuna tri sata u sabornici, i izazvao kolektivni smijeh.

Rade duplo manje od prosječnog građanina, a zarađuju trostruko više

Prošloga mjeseca zastupnici su, podsjetimo, imali mini godišnji odmor usred veljače. U petak 16. veljače počela im je dvanaestodnevna pauza od zasjedanja.

Međutim, ni samim zastupnicima nije bilo jasno zbog čega su na odmoru. Predsjednik sabora Gordan Jandroković nije htio objasniti razlog pauze nego je samo rekao kako nitko nije imao ništa protiv te odluke.

Prosječan hrvatski radnik s prosječnom hrvatskom plaćom u prosjeku radi pet dana tjedno. U 493 dana, otkad je konstituiran 9. saziv, prosječan radnik odradio je 350 dana. Ako uzmemo u obzir da je u tom periodu prosječan radnik iskoristio svoja dva do tri tjedna godišnjeg odmora, možemo reći da je odradio oko 320 dana.

U 493 dana otkad je konstituiran 9. saziv, saborski zastupnici odradili su ukupno 156 dana. U usporedbi s njima, prosječan hrvatski radnik odradio je 320 dana. Dakle, dvostruko više.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 6190 kuna.

Prosječna plaća zastupnika u Hrvatskom saboru iznosi oko 15 tisuća kuna. Međutim, na nju se još zbrajaju putni troškovi, dnevnice i slični troškovi. Uz zbrojene dodatne troškove, plaćene novcem poreznih obveznika, možemo reći da je prosječna plaća zastupnika, s dodacima, trostruko veća od prosječne plaće hrvatskog radnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.