Sabor sutra odlučuje o povjerenju Habijanu

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Hrvatski sabor će sutra, na izvanrednoj sjednici, odlučivati o povjerenju novom ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika. Izvanredna sjednica sazvana je na vladin zahtjev, a predsjednik sabora Gordan Jandroković sazvao ju je za srijedu i četvrtak, u srijedu počinje u 15 sati.

Na njenom dnevnom redu samo je jedna točka, iskazivanje povjerenja. Sabor ne kani zasjedati dva dana, no dva je dana sazvana u slučaju da neke stvari krenu drugačije od plana, npr. da se jako otegne sjednica odbora, pa da to onda "pogura" i plenarnu sjednicu.

Osim toga, prije samog glasanja o povjerenju Habijanu, predstavnici klubova imat će priliku govoriti na slobodnu temu, a kako se radi o posljednjoj takvoj prilici u ovoj godini, za pretpostaviti je da će je iskoristiti većina od 16 klubova.

Sabor o povjerenju Habijanu samo glasuje, ne raspravlja

Sabor o povjerenju Habijanu samo glasuje, ne raspravlja, to će u srijedu ujutro na zajedničkoj sjednici učiniti odbori za gospodarstvo i za zaštitu okoliša, sjednica počinje u 9 sati.

Tradicija je da kandidata za ministra koji u vladu ulazi naknadno, odborima predstavi premijer, nakon toga se zastupnicima obraća sam kandidat, a oni mu potom postavljaju pitanja na koja je dužan odgovoriti. Habijan dolazi na mjesto Davora Filipovića, ministra gospodarstva koji je smijenjen nakon što su u javnost dospjele informacije koje su kompromitirale njegovog savjetnika Juricu Lovrinčevića.

Traži se Habijanova zamjena u saboru

Habijan, rođen 1982., pravnik je po struci, od 2007. do 2020. radio je kao odvjetnik u odvjetničkom društvu u Varaždinu, specijalizirao se u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije.

Saborski je zastupnik i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća. Od 2016. predsjednik je GO HDZ-a Varaždin. S obzirom na to da Habijan odlazi u izvršnu vlast, otvara se pitanje tko će ga zamijeniti u zastupničkim redovima HDZ-a. 

Kada bude odlučeno tko će to biti, HDZ će svoj prijedlog poslati nadležnom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP), a ovaj saboru. Neslužbene informacije upućuju da će se to dogoditi tek u siječnju, jer sjednica MIP-a nije najavljena, a osim toga, dnevni red izvanredne sjednice ne može se dopunjavati.