Srpski mediji: Prijeti nam državni udar

Foto: Hina

MEDIJI u Srbiji s manje ili više ozbiljnosti pišu o pripremama za državni udar nakon što se tamošnji premijer Aleksandar Vučić dragovoljno podvrgnuo ispitivanju na poligrafu zbog optužbi o navodnim pritiscima na vlasnika tabloida Kurir. Ministar policije je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji rekao da je Vučić prošao poligrafsko ispitivanje.

Kako piše u osvrtu objavljenom na Al Jazeeri, čitava "predstava zvana 'Premijera najavljenog državnog udara'" je bila dramatična. "Održana je tiskovna konferencija s desecima policajaca u raznim uniformama, od kojih neki s dugim cijevima, uredno postrojenih ispred mikrofona i kamera", a ministar policije je nakon poligrafa zaključio kako "je očigledno da su laži imale cilj destabilizirati  zemlju" i naglasio da će provesti istragu "tko je i s kakvim ciljem iznio informacije".

Autor osvrta Rade Radovanović piše da se "predstava" nastavila odvijati čitav vikend, u izvanrednim i udarnim terminima u kojima su praćene policijske akcije i istraga.

"Dragan Vučićević, premijeru bezrezervno odani vlasnik i glavni urednik Informera, a također i autor emisije na Pinku u kojoj premijer rado gostuje, gotovo likujući je podsjećao da je on još prije tjedan dana govorio da se u Srbiji sprema državni udar i da će Vučić biti ubijen!"

Javnost se zabavljala i policijskom potjerom za Aleksandrom Kornicom, bivšim direktorom Kurira koji je u 48 sati dobio titulu najtraženijeg čovjeka u Srbiji.

"Organizirana priča"

Osvrt ocjenjuje da Vučić i njegova vlada "namjerno stvaraju psihozu" u narodu, kako bi lakše ostvarili svoje ciljeve, uključujući obračun s političkim neistomišljenicima.

"Ako joj se za sada i ne vidi kraj, osjećaju se i tek će se vidjeti - pravi učinici! Ili, kako to ministar pravde Selaković odlučno ističe - Srbija će reagirati kao pravna država na pokušaje destabilizacije te će se svi kriminalci naći iza rešetaka. Dakle, ne samo ovi iz sada posebno obilježenog Kurira, nego SVI za koje 'pravnoj državi' neće biti teško dokazati da oni koji kritiziraju Vučića, zapravo, destabiliziraju Srbiju," napisao je autor.

Sličan je komentar za Radio slobodna Europa ponudio novinar "Vremena" Miloš Vasić. "Gledamo jedan organizirani cirkus, a što će iz svega ispasti znaju spin doktori vlasti," rekao je. 

"To je organizirana priča na vučićevićevsku  temu državnog udara koje on ponavlja, kako je Zoran Kesić podsjetio u svojoj posljednjoj emisiji, negdje od listopada 2014. godine. 'Sad će državni udar', 'Samo što nije državni udar', 'Udri bandu'.... Pravo da vam kažem u jednom trenutku sam očekivao da će u nedjelju popodne proglasiti izvanredno stanje i sve nas lijepo uhititi, pa ćemo poslije vidjeti što je to bilo", izjavio je Vasić za RSE.

Pročitajte više