SAD i Južna Koreja u zadnji čas odgodili pregovore o proturaketnom štitu

Foto: Hina

WASHINGTON i Seul odgodili su razgovore o mogućem raspoređivanju američkog proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji koji bi trebao biti odgovor na sjevernokorejski balistički i nuklearni program, izjavio je južnokorejski dužnosnik.

To je objavljeno u trenutku kad bi kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi trebao početi posjet SAD-u, u ozračju napetosti zbog raspoređivanja oružja kako na korejskom poluotoku tako i u Južnokineskom moru. Peking se žestoko protiv postavljanju THAAD-a koji smatra prijetnjom za sebe.

Washington i Seul trebali su u utorak potpisati sporazum o formiranju zajedničke radne skupine koja bi se bavila raspoređivanjem američkog sustava Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD) u Južnoj Koreji, nakon što je Sjeverna Koreja 7. veljače ispalila raketu dugog dometa, mjesec dana poslije nuklearnog pokusa izvedenog 6. siječnja.

"Sporazum je u konačnoj fazi ali je odgođen za jedan ili dva dana zbog rasprava u zadnji čas", izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Moon Sang-Gyun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.