SAD istražuje potencijalno curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani

Screenshot: Youtube

AMERIČKA vlada posljednjih tjedan dana istražuje curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska tvrtka, koja je djelomični vlasnik, upozorila na prijetnju, javlja CNN

Upozorenje uključuje i optužbu da je kineska uprava zadužena za sigurnost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije kako bi izbjegla zatvaranje nuklearne elektrane u Taishanu, u provinciji Guangdong. 

Na situaciju je upozorila francuska tvrtka Framatome, a unatoč alarmantnoj obavijesti, Bidenova administracije vjeruje kako situacija još nije krizna. 

Iako američki dužnosnici smatraju da situacija trenutno ne predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju radnicima ili kineskoj javnosti, neobično je da bi strana tvrtka jednostrano zatražila pomoć američke vlade kad njezin kineski partner još nije priznao da postoji problem. 

Scenarij bi mogao dovesti SAD u kompliciranu situaciju u slučaju da se curenje nastavi ili postane ozbiljnije. 

Razgovori SAD-a i kineske vlade

Zabrinutost je ipak dovoljno značajna s obzirom na to da je američko Vijeće za nacionalnu sigurnost prošli tjedan održalo više sastanaka.

O situaciji se razgovaralo s francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, javljaju izvori. Sjedinjene Američke Države također su bile u kontaktu s kineskom vladom, ali ishod tog razgovora nije poznat. 

Američka vlada nije razjasnila što se navodi u procjeni, ali dodaje da je tvrtka Framatome kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost korištenja američke tehničke podrške ne bi li riješila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani. 

CNN je stupio u kontakt s kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gdje se nalazi elektrana, te kineskim veleposlanstvom u Washingtonu. Nitko nije odgovorio, ali bitno je napomenuti da u Kini traje trodnevni državni praznik. 

Francuska tvrtka izjavila je da podržava rješavanje problema performansi nuklearne elektrane Taishan. 

"Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim surađuje s relevantnim stručnjacima kako bi procijenio situaciju i predložio rješenja za rješavanje bilo kojeg potencijalnog problema", priopćili su iz Framatomea. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.