SAD izbacuje Italiju iz G8?

PRIPREME za summit članica G8 koji je danas počeo, u talijanskom planinskom gradiću L'Aquili, toliko su bile kaotične da ostale zemlje-članice ozbiljno razmišljaju o tome da Italiju isključe iz G8 kluba najbogatijih zemalja svijeta, doznaje Guardian od zapadnih dužnosnika.

Obamin vrh preuzeo kontrolu nad summitom

Zbog nedostatka ozbiljnosti u pripremi tema kojima bi se svjetski moćnici trebali baviti na summitu, kontrolu nad summitom je preuzeo SAD. Obamina administracija organizirala je tako konferencijske razgovore između predstavnika zemalja-članica ne bi li se na dnevni red summita u nedjelju uvrstio i prijedlog o izbacivanju Italije iz G8.

"Konferencijski razgovori u organizaciji neke zemlje koja nije domaćin jest bez presedana. To je opcija u slučaju nuklearnih pitanja", rekao je jedan visoki dužnosnik u G8 te nastavio da se Italija ponaša grozno. Nisu uložili nikakav napor u planiranje summita. G8 je klub i njegove članice imaju obaveze. Italija ih ne ispunjava, rekao je za Guardian visoki izvor.

Španjolska umjesto Italije?

Jedna od mogućnosti je, kako navodi list, da umjesto Italije u klub najrazvijenijih zemalja bude primljena Španjolska koja ima veći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika nego Italija.

Italiji se, osim priprema za summit, predbacuju i afere premijera Berlusconija, zatim nezainteresiranost za rješavanje klimatskih problema u svijetu te talijansko posredovanje između Rusije i SAD-a. S druge strane, Italija je još uvijek potrebna SAD-u zbog podrške američkoj politici u Afganistanu te spremnosti da primi zatvorenike Gvantanama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.