SAD ukinuo povlašteni trgovinski status Rusiji i Bjelorusiji. Evo što je cilj

Foto: EPA

RUSIJA i Bjelorusija više nemaju povlašteni trgovinski status, odlučeno je glasanjem u Kongresu SAD-a, piše Business Standard.

Odgovor je to SAD-a na rusku invaziju u Ukrajini, čime se otvara put za uvođenje kaznenih carinskih tarifa na proizvode iz Rusije i Bjelorusije.

Dodatno izoliranje Rusije s globalne scene

Američki predsjednik Joe Biden je u koordinaciji sa svojim saveznicima iz Europe u ožujku najavio ovu mjeru, čiji je cilj dodatno izoliranje Rusije s globalne scene.

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa trebali su odobriti mjeru. Obje stranke u ta dva doma čvrsto podržavaju tu mjeru.

Zapadne države će odsjeći Rusiju iz svjetske trgovine

Ukidanjem statusa povlaštene nacije, osnovnog principa reciprociteta slobodne trgovine, Zapad će praktički odsjeći Rusiju iz svjetske trgovine jer će na uvezene ruske proizvode biti uvedene visoke tarife.

Samo su još dvije države, što se SAD-a tiče, isključene iz ovog režima reciprociteta koji je osnovni element međunarodnih trgovinskih odnosa. To su Sjeverna Koreja i Kuba.

SAD je lani uvezao ruske proizvode za oko 30 milijardi dolara, od čega je 17.5 milijardi bilo za naftu. Washington je na uvoz nafte sada uveo embargo. 

SAD uveo sankcije na još dvije kompanije pod kontrolom Rusije

SAD je uveo sankcije na još dvije kompanije pod kontrolom ruske države, izvijestilo je u četvrtak američko ministarstvo financija. Riječ je o sankcijama za ruskog rudarskog giganta Alrosa i glavnog ruskog brodograditelja United Shipbuilding Corporation – USC.

Tvrtka Alros bavi se dijamantima, dok se u kompaniji United Shipbuilding Corporation – USC proizvode skoro svi ruski ratni brodovi.

Mjere SAD-a pojačavaju sankcije usvojene posljednjih tjedana u zapadnim državama. Namjena sankcija je postupno prekidanje financijskih i ekonomskih veza Rusije s ostatkom svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.