SAD zaplijenio avion predsjednika Venezuele: "Ovo šalje poruku sve do vrha"

Screenshot: CNN

Sjedinjene Države su u Dominikanskoj Republici zaplijenile avion venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura nakon što su utvrdile da su tijekom nabave zrakoplova prekršene američke sankcije. Prema dvojici američkih dužnosnika, SAD je danas prevezao avion na Floridu. 

Američki dužnosnici su rekli da je avion venezuelski ekvivalent zrakoplovu Air Force One i da ga je Maduro već ranije koristio pri državnim posjetima. "Ovo šalje poruku sve do vrha. Šalje jasnu poruku da nitko nije iznad zakona, da nitko nije iznad dosega američkih sankcija", rekao je jedan od američkih dužnosnika za CNN.  

Vrijedi oko 13 milijuna dolara

Zrakoplov Dassault Falcon 900, vrijedan oko 13 milijuna dolara, posljednjih se nekoliko mjeseci nalazio u Dominikanskoj Republici. Američki dužnosnici su blisko surađivali s Dominikanskom Republikom, koja je obavijestila Venezuelu o zapljeni. 

SAD je ranije ove godine ponovno nametnuo sankcije venezuelskom sektoru nafte i plina jer Madurova vlada nije dopustila održavanje konkurentnih predsjedničkih izbora. Nakon što je Maduro ponovno pobijedio 28. srpnja, Venezuela je obustavila komercijalne letove za i iz Dominikanske Republike. 

U ožujku 2020. američko ministarstvo pravosuđa optužilo je Madura te 14 sadašnjih i bivših venezuelskih dužnosnika za narkoterorizam, trgovinu drogom i korupciju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.