Salvador planira uvesti bitcoin

Foto: EPA

PREDSJEDNIK El Salvadora kaže da će učiniti kriptovalutu bitcoin legalnim sredstvom plaćanja u državi.

Ako mu plan podrži Kongres, ova centralnoamerička država postat će prva na svijetu koja će formalno prihvatiti digitalnu valutu.

Bitcoin bi se koristio uz američki dolar, službenu valutu El Salvadora.

Idući tjedan šalje zakon u Kongres

Predsjednik Nayib Bukele kaže da bi bitcoin olakšao mnogim Salvadorcima život u inozemstvu te slanje novca izvana svojima u matičnu državu. 

"Kratkoročno, to bi proizvelo poslove i financijski pomoglo tisućama u inozemstvu, izvan formalne ekonomije", rekao je Bukele na bitcoin konferenciji u Floridi, dodajući da bi legalizacija kriptovaluta povećala interes investitora u državi. 

Bukele kaže da će zakon o legalizaciji kriptovaluta poslati u Kongres idućeg tjedna. Prođe li, taj potez otvorio bi dodatne financijske mogućnosti 70 posto Salvadoraca koji nemaju račune u bankama, kaže predsjednik.

"Uvođenje bitcoina će poboljšati kvalitetu života i budućnost milijuna ljudi"

Ekonomija El Salvadora oslanja se na novac koji se šalje kući iz inozemstva, što čini oko 20 posto njihovog BDP-a.

Više od dva milijuna Salvadoraca živi van države, ali istovremeno održavaju veze s mjestom u kojem su rođeni, šaljući tako godišnje oko četiri milijarde dolara.

Trenutno stanje je takvo da se te transakcije naplaćuju i potrebno je čekati danima da se obave. Ponekad se novac mora isključivo primiti osobno, navodi Bukele.

"Uvođenje bitcoina će poboljšati kvalitetu života i budućnost milijuna ljudi", ističe.

Nije htio o detaljima

Predsjednik El Salvadora nije htio detaljnije reći kako bi sve u konačnici izgledalo i funkcioniralo.

Bitcoin kao kriptovaluta još uvijek nema izravne veze s realnom ekonomijom, a njegove velike oscilacije prisutne su tijekom proteklih godina do danas.

Većina svjetskih središnjih banaka istražuje mogućnost stvaranja vlastitih digitalnih valuta. U travnju je Engleska banka objavila da traži stvaranje digitalnog novca koji će postojati uz novac i bankovne depozite.