Samo osam država dosad priznalo pobjedu Madura na izborima u Venezueli

Foto: EPA

Venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro proglasio je pobjedu na jučerašnjim izborima, osiguravši treći šestogodišnji mandat, dok oporbeni čelnici osporavaju rezultat izbora tvrdeći da su rezultati fabricirani.

Maduro je osvojio 51% glasova, nadmašivši glavnog oporbenog kandidata Edmunda Gonzáleza, koji je prema službenom prebrojavanju dobio 44%. Mali broj zemalja priznao je Madurovu pobjedu, dok su druge izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog netransparentnih rezultata izbora.

Samo osam zemalja priznalo pobjedu Madura

Maduro je dobio podršku velikih sila Kine i Rusije koje su priznale njegovu pobjedu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova čestitalo mu je i pozvalo na daljnje jačanje suradnje, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo Venezuelu kao strateškog saveznika na zapadnoj hemisferi.

Peking održava bliske ekonomske veze s diplomatski izoliranom i inflacijom razorenom socijalističkom državom, dok je Moskva i dalje ključni vojni saveznik Venezuele.

Ostale zemlje koje su priznale Madurovu pobjedu su Bolivija, Kuba, Honduras, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Sirija. Sve su te nacije uputile svoje čestitke sadašnjem predsjedniku na osiguranju njegovog trećeg mandata.

Sumnje u rezultate

Venezuelansko izborno povjerenstvo, pod kontrolom Madurovih lojalista, nije odmah objavilo rezultate iz 30.000 biračkih mjesta diljem zemlje, već mnogo kasnije tijekom noći.

Oporba je rekla da posjeduje rezultate glasanja iz oko 40% glasačkih kutija diljem zemlje, s pozitivnim očekivanjima tijekom noći, i objavila je pobjedu Edmunda Gonzaleza. "Venezuelanci i cijeli svijet znaju što se dogodilo", rekao je Gonzalez u svom prvom obraćanju.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je administracija predsjednika Joe Bidena "ozbiljno zabrinuta da objavljeni rezultat ne odražava volju naroda Venezuele".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, također je pozvao vladu da poštuje volju birača i objavi zapisnike o glasanju u izjavi objavljenoj na španjolskom i engleskom jeziku na društvenim mrežama.

Većina latinoameričkih zemalja ne priznaje pobjedu Madura

Neke zemlje Latinske Amerike također su izrazile skepticizam u vezi s glasovanjem. Čile, pod ljevičarskim predsjednikom Gabrielom Boricom, nazvao je rezultate "teškim za povjerovati" i uvredom demokratskih vrijednosti. "Iz Čilea nećemo priznati niti jedan rezultat koji se ne može provjeriti", rekla je Borić, istaknuvši potrebu pune transparentnosti.

Vlade Brazila, Kolumbije i Meksika, koje su podržale napore za slobodnim izborima u Venezueli, izdale su oprezne izjave nakon rezultata, pozivajući na transparentnost. Predsjednici Lula, Petro i Lopez Obrador nisu izravno komentirali.

Kostarika, Argentina, Urugvaj, Peru i Panama odbili su priznati Madurovu pobjedu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.