Samozvani domoljubi sada mrze i Gotovinu, proglašavaju ga izdajnikom i glupanom

Foto: EPA

NAKON što je 15. travnja u medijima objavljeno da je skupina umirovljenih generala Hrvatske vojske na inicijativu odvjetnika Ante Nobila potpisala pismo u kojem traži pomilovanja osuđenih bivših udbaša Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, mnogi su na desnoj ili, kako oni to vole reći, domoljubnoj sceni doživjeli živčani slom i posve poludjeli.

>> Gotovina i generali traže pomilovanje Perkovića i Mustača. Jedan povukao potpis

Apel šestorice generala predsjedniku Milanoviću

"Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust.

Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti", navodi se u pismu koje su generali uputili predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Originalni su potpisnici ovog apela bili Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo. U međuvremenu je pod pritiskom reakcije dijela javnosti svoj potpis povukao Marinko Krešić, no javili su se i neki drugi generali koji su podržali ovu inicijativu.

Bartulica: Pljuska u lice svim hrvatskim domoljubima

Reakcije na desnici su bile brojne i žestoke. Nemoguće ih je sve navesti u jednom članku pa ćemo pobrojati neke od reprezentativnih.

Među prvima se oglasio predsjednik saborskog kluba Domovinskog pokreta i bivši savjetnik predsjednika Ive Josipovića Stijepo Bartulica. On je poručio da je “najava pomilovanja Perkovića i Mustača pljuska u lice svim hrvatskim domoljubima”.

“Zločini se ne smiju relativizirati! Za razliku od drugih bivših komunističkih država, Hrvatska se još uvijek nije suočila sa svojom mračnom prošlošću!'' poručio je Bartulica.

Iz izjave se može jasno razlučiti kako Bartulica potpisnike apela ne smatra domoljubima ili barem ne tolikim domoljubima kao samoga sebe. Tako je po Bartulici Ante Gotovina - koji se tijekom Domovinskog rata borio maltene stalno na prvoj liniji bojišnice - defektan domoljub ili to uopće nije, ali je zato veliki domoljub sam Bartulica, koji je sjedio u nekoj kancelariji na Zrinjevcu kao anonimni diplomat.

Histerično pismo psihijatra Hermana Vukušića

To je bio samo početak. Još više je poludio psihijatar Herman Vukušić, čovjek koji se stalno gura u politiku - čak je pokušao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba, ali je propao i prije nego što je kampanja počela - da bi se sada skrasio u Domovinskom pokretu.

Vukušić je objavio histerično otvoreno pismo na svom profilu na Facebooku, u kojem je potpisnike nazvao “šestoricom izdajnika”.

“Veliki je petak godine Gospodnje 2022. i vas šestorica izdajnika natjerali ste me da večer provedem tako da vam se javno obratim, umjesto da budem sa obitelji u molitvi i postu”, započeo je Vukušić svoju tiradu, u kojoj se zapitao i “za koliko ste se škuda prodali”.

“Znajte jedno, jude proklete, sve što vam je obećao taj i laže (predsjednik Zoran Milanović, op.a.), kao što je lagao hrvatski narod na svim funkcijama koje je obnašao, a ovim se vašim činom u grobu okreću svi oni koji su poginuli za našu slobodu.

O vašim preživjelim vojnicima neću niti govoriti, pogledajte samo kako društvene mreže i forumi gore od njihove boli izazvane vašom izdajom. Ali, vas za njih ionako nikada nije niti bilo briga… Oni se godinama ubijaju i umiru od boleština, a vi mi jude proklete pokažite kada ste nešto za njih napravili od kada ste napustili svoje udobne vojne sinekure i uvalili se u kvaziudruge i neosunčana mjesta političara na moći.

Jedino dobro što ste ovim činom napravili jest da ste pokazali svoje pravo lice i odali nalogodavce svojeg gospodara s Pantovčaka”, naveo je Vukušić u svojem otvorenom pismu.

Željka Markić: Čvrsta mreža duboke države

Oglasila se i liderica udruge U ime obitelji Željka Markić, koja se požalila da joj je “strašno gledati igrokaz koji pred svima nama igraju prirodni saveznici Milanović i Nobilo i, nažalost, neki hrvatski generali”.

“Ovaj najnoviji pokušaj Milanovića da zaštiti ljude koji su u uvjetima mira sudjelovali u smaknućima političkih protivnika Jugoslavije – uz činjenicu da se proces protiv udbaša morao voditi u Njemačkoj – najbolje prikazuje koliko je čvrsta mreža duboke države u kojoj se koprcaju hrvatska politika i pravosuđe”, zaključila je Markić.

U svom stilu potpune mentalne rastrojenosti oglasio se i bivši saborski zastupnik dijaspore Željko Glasnović, bivši kanadski pravosudni policajac koji se u Domovinskom ratu također nekako dokopao generalskog čina.

Glasnović poludio na Facebooku

>> Glasnović napao Gotovinu i generale: "Za što su se borili? Za vlastiti interes"

"Tko bi vjerovao da će nakon 30 godina od svršetka Domovinskog rata neki "hrvatski časnici" braniti udbaško-komunistički kalifat koji danas drži Hrvatsku u povijesnoj tami i u ropstvu.

Koga predstavljaju ti ljudi? Oni koji su nekada branili Domovinu od tog propalog sustava, sada svojim sramotnim zahtjevom brane taj isti propali sustav tražeći pomilovanje udbaša koji su svjesno za vrijeme Jugoslavije zatvarali i ubijali Hrvate samo zato jer su voljeli Hrvatsku i kritizirali komunizam, dok u isto vrijeme ništa nisu poduzeli za heroje Domovinskog rata koji su nevini umirali i još uvijek umiru po zatvorima", napisao je Glasnović na početku svoje duge objave na Facebooku.

"Ovim činom su takozvani časnici valorizirali i amnestirali sustav koji je predao hrvatsku državnost Beogradu '45 god. i izručio hrvatski narod najkrvavijoj tiraniji na ovom području”, dodao je Glasnović ponovo glorificirajući genocidnu i ustašku NDH kao primjer “hrvatske državnosti”.

“Na kraju ostaje samo jedno pitanje, za što i protiv koga su se oni borili u Domovinskom ratu? Izgleda da je nažalost njihov jedini motiv bio isključivo osobni interes", zaključio je Glasnović.

Bivši HDSSB-ovac Đurović: Udba uzvraća udarac!

Patetičnim postom se desničarskoj histeriji protiv skupine hrvatskih generala pridružio i, primjerice, bivši saborski zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović.

“Udba (Imperij) uzvraća udarac!” naveo je na početku Đurović i onda nastavio baljezgati o svemu i svačemu, a naročito je na piku imao Gotovinu.

“Činjenica da su njega (Gotovinu, op.a.) mogli pritisnuti da to potpiše pokazuje njihovu moć koju, ne slučajno, demonstriraju upravo pred veliki kršćanski blagdan”, naveo je Đurović, koji je dodao i da ga je zbog toga sram.

“Ja sam prvi spreman pozvati i doći na prosvjed protiv tih udbaških struktura”, nastavio je Đurović. Naravno, nikakvog prosvjeda zasad nema, ali to je jedna od omiljenih tema desničara koji misle da su oni jedini pravi Hrvati i pravi domoljubi. Oni stalno sanjaju o nekakvim prosvjedima na kojima će “hrvatski narod” srušiti “izdajničku vlast”, ali to eto nikako da se dogodi. 

Još žešće reakcije desničara na društvenim mrežama

Reakcije anonimne desničarske rulje na društvenim mrežama i u komentarima članaka na desničarskim portalima su još luđe. Tamo se, primjerice, može pročitati da je “jedini pravi domoljub Skejo”, ustašoid iz Splita.

Najviše mržnje se izlijeva u pravcu Ante Gotovine, koji je opisan kao “glupan”, “kupljen”, “izdajnik” itd.

Sve u svemu, samozvani domoljubi su nastavili svoju uobičajenu praksu isključivanja iz hrvatskog naroda svakoga tko se ne slaže s njima i odricanja domoljublja svima koji nisu klerofašistički ekstremisti. Već se tako godinama obračunavaju s navodnim Jugoslavenima, sa svim građanima RH koji su lijevo ili liberalno usmjereni, a sada su u svojem nacionalističkom ludilu krenuli pljuvati i one koje su do jučer sami proglašavali neupitnim autoritetima.

Srećom, oni zapravo predstavljaju marginalni dio hrvatskog društva iako si utvaraju da govore u ime cijelog hrvatskog naroda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.