Sanacijski upravitelj KBC-a Split stao iza šefa kirurgije: Dr. Perko nije u sukobu interesa

Foto: FAH

SANACIJSKI upravitelj KBC-a Split dr. Kolja Poljak kaže kako je Povjerenstvo bolnice utvrdilo da dr. Zdravko Perko, šef splitske Kirurgije, nije u sukobu interesa. Povjerenstvo je postupalo po "anonimci" koja je Perka optužila za sukob interesa jer splitska bolnica nabavlja staplere tvrtke Doctum, koju vodi njegova supruga Maša Širola. Doctum je 2012. godine preuzela od dr. Perka.

"Nemamo ugovore s tom firmom, dr. Perko nije u Povjerenstvu za pravljenje tendera. Po nama nije u sukobu interesa, nema nijedne narudžbenice prema Doctumu", kazao nam je dr. Poljak. Nije mu poznato da su stapleri iz Doctuma "plasirani" u bolnicu preko Medike, što nam je potvrdila Maša Širola.

Dr. Poljak: Imamo tri vrste staplera i kirurzi mogu birati s kojima će raditi

U anonimnoj predstavci navedeno je i kako su stapleri koje distribuira Doctum loše kvalitete te da su izbačeni iz nekih bolnica, no dr. Poljak ističe kako to nisu jedini stapleri s kojima radi splitska kirurgija.

"Imamo tri vrste staplera i kirurzi mogu birati s kojima će raditi. Nikakve komplikacije s tim prozvanim staplerima nisu zabilježene, a proizvod je i uredno registriran te je prošao sve potrebne kontrole", kaže sanacijski upravitelj splitske bolnice. Podsjetio je i kako je dr. Perko, nakon što je imenovan predstojnikom Klinike za kirurgiju, izašao iz svih bolničkih povjerenstava.

Doctum: Staplere koriste vrhunski svjetski kirurzi

"Kao što smo i očekivali, nadzorom su odbačene tvrdnje kojima nas se teško teretilo. Lažne optužbe jako su naštetile nama osobno, našim obiteljima, prijateljima i poslovnim partnerima. Nema nikakvih okolnosti koje bi govorile o sukobu interesa ili bilo kakvoj korupciji. Izvidom nisu nađene nikakve komplikacije sa staplerima koji se koriste već tri godine. Ti se instrumenti koriste u više hrvatskih bolnica i više stotina bolnica u svijetu. Ne vidim zašto bi za nas bili problematični, ako ih mogu koristiti Norman Williams iz Royal Hospital London, predsjednik Kraljevskog kirurškog društva Velike Britanije ili Yves Panis, jedan od vodećih kirurga u Europi, Tsujinaka, Tokyio i brojni drugi svjetski priznati kirurzi. Uznemirava činjenica da postoje novinari i medijske kuće koje bez ikakve provjere prenose laži i uzbunjuju javnost. Srećom, postoje i oni drugi koji zadržavaju visoku razinu profesionalnosti i na tome smo zahvalni", komentar je Maše Širole, vlasnice Doctuma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.