Sanader u Beogradu: Hrvatska ne bježi od prošlosti, ali želimo razmišljati o budućnosti

"U RAZGOVORU smo spomenuli pitanja koja su teška i u kojima se ne slažemo i ona koja su također teška, ali se u njima slažemo", kazao je premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka s predsjednikom Borisom Tadićem dodajući da se snažno zalaže za jačanje suradnje Hrvatske i Srbije jer se međusobni problemi dvije države mogu rješavati na relaciji Zagreb - Beograd.

> Ništa od "Dobro nam došel prijatel!": Sanadera u Beogradu dočekali prosvjednici

No, nakon sastanka postalo je i više nego jasno kada je Sanader govorio o "teškim pitanjima za koje se ne slažu" da je riječ o tužbi Međunarodnom sudu u Haagu za genocid, koje je srpska strana postavila kao uvjet dobre suradnje Beograda i Zagreba.

"Ostaje problem tužbi i protutužbi za događaje devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno za genocid i etničko čišćenje. Stajališta Hrvatske i Srbije o tom su pitanju različita i proces je pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu", rekao je Tadić o toj temi naglašavajući kako je ipak u interesu, ne samo Hrvatske i Srbije, nego i cijele regije pa i Europske unije, da te dvije države izgrade najbolje moguće odnose.

Srbija više neće voditi ratove!

"Hrvatska i Srbija dijele zajedničke europske vrijednosti i nastoje postati članice EU-a", rekao je Tadić naglašavajući kako je Srbija ostala snažno pogođena priznanjem Kosova od Hrvatske no kako je istaknuo, Srbija više neće voditi ratove jer želi biti jamac mira u regiji. Tako će se, najavio je Tadić, problem Kosova rješavati na međunarodnim pravnim osnovama

"O nekim pitanjima dugo nećemo imati zajedničko stajalište. To želim otvoreno reći građanima i Hrvatske i Srbije. Vodstvo dviju država ne želi probleme gurati pod tepih, jer su međusobni odnosi u 20. stoljeću bili jako traumatizirani i sada ih nastojimo detraumatizirati" kazao je Tadić novinarima nakon sastanka.

Ne bježimo od prošlosti, ali želimo razmišljati o budućnosti

Premijer Ivo Sanader odaslao je danas u Beogradu poruku kako hrvatska vlada ne želi gubiti dragocjeno vrijeme, jer kako kaže, postoji previše tema od zajedničkoga interesa.

"Hrvatska ne bježi od nedavne prošlosti i od teških pitanja koja je prošlost ostavila za sobom, ali želi razmišljati o budućnosti", istaknuo je Sanader na konferenciji za novinare. No Sanader je današnji dan u Beograd ocijenio kao značajan korak dalje u hrvatsko-srpskim odnosima.

"Hrvatska pruža punu potporu Srbiji u ulasku u NATO i neće raditi problem od međusobnih bilateralnih pitanja koji bi na bilo koji način bio zapreka Srbiji na putu u euroatlantske integracije", kazao je Sanader jasno aludirajući kako neće raditi probleme Srbima, kao što to danas Slovenci rade Hrvatima.

Srbi u Hrvatskoj imaju svoju državu Hrvatsku

Predsjednik Srbije i premijer Hrvatske izrazili su zadovoljstvo razgovorima resornih ministara dviju zemalja i predstavnika energetskih tvrtki Hrvatske i Srbije koji su razgovarali o konkretnoj suradnji. Ocijenjeno je kako će dvije zemlje takvim pristupom moći unaprijed olakšati ili riješiti moguće energetske probleme u budućnosti.

Sanader i Tadić danas su isto tako kao novo teško pitanje naveli pitanje granica koje ostaje neriješeno, zaključivši kako bi bilo dobro da se taj problem riješi prije ulaska Hrvatske i Srbije u EU. U istoj kategoriji nalazi se i pitanje povrata izbjeglica.

"Bilo kakve ideje o Srbiji do Karlobaga i Karlovca dio su prošlosti. To su izrazito opasne ideje, kao i sve ideje koje dovode u pitanje integritet bilo koje države", rekao je Tadić pred beogradskim novinarima.

"Srbi u Hrvatskoj imaju svoju državu Hrvatsku u kojoj trebaju rješavati građanska i nacionalna prava, te sudjelovati u demokratskim institucijama, kao što Hrvati sudjeluju u srbijanskim institucijama", rekao je Tadić pomirljivo nakon čega su Sanader i Tadić u pratnji izaslanstava dviju zemalja otišli na svečanu večeru u zgradi Vlade čime je završio službeni dio jednodnevnog posjeta Srbiji.

Polančec o gospodarskoj suradnji

Nakon današnjeg dana svakako treba naglasiti da je u Beogradu bio i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec koji je s predstavnicima JANAF-a, Ine, HEP-a i Plinacra razgovarao s Petrom Škundrićem, ministrom rudarstva i energetike te predstavnicima srbijanskih tvrtaka: NIS-a, Srbijagasa, Elektroprivrede i Naftnih transporta. Na sastanku je istaknuto kako je prošle godine trgovačka razmjena bila na razini od 1,1 milijarde dolara.

Dogovorile su se i neke konkretne mjere poput one da su novoj vlasničkoj strukturi i menadžmentu Naftne industrije Srbije (NIS), predstavljena područja suradnje hrvatske naftne kompanije INA-e i NIS-a.

Dva ugovora na kraju dana

Osim konkretnih razgovora o energetici i gospodarskoj suradnji hrvatsko izaslanstvo iz Beograda odlazi s dva potpisana ugovora. Prvi je Protokol o suradnji u procesu europskih integracija između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije. Drugi ugovor potpisao je ministar kulture RH Božo Biškupić, a riječ je o Memorandumu o suradnji na području književnosti i lingvistike.

Inače,srpski mediji su s velikom pažnjom danas pratili posjet visokog hrvatskog izaslanstva na čelu s premijerom Sanaderom, a u svim medijima bila je to vijest dana. Gotovo svi govore o novoj eri odnosa Hrvatske i Srbije, a gotovo svi analitičari slažu se da je današnji sastanak veliki korak naprijed između Hrvatske i Srbije.

Veliki dan u odnosima dvije zemlje

Tanjug je tako između ostalog ocijenio kako su nakon današnjeg dana pokrenuta mnoga otvorena pitanja između dvije zemlje, a čulo se i priznanje kako će za rješavanje nekih od njih biti potrebno više vremena. Strane agencije također su izvijestile o posjetu Sanadera i predstavnika Vlade Beogradu, a mnogi govore kako je riječ o unapređenju bilateralnih odnosa.

"Hrvatska je obećala da će poduprijeti Srbiju u nastojanju da se priključi Europskoj uniji unatoč tužbi za genocid koju je podnijela protiv bivšega neprijatelja Srbije", javio je primjerice Reuters dok je austrijska APA opisala Sanaderov posjet Beogradu kao pokušaj Hrvatske i Srbije da poprave bilateralne odnose opterećene brojnim otvorenim pitanjima.

Jeremić slučajno u Turskoj?

Slovenci su također s dužnom pažnjom pratili današnje razgovore u Beogradu citirajući Sanadera koji je dao potpori Srbiji za ulazak u euroatlantske integracije. Naravno, prenijeli su i Sanaderove riječi kako se Hrvatska prema Srbiji neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj.

Na kraju recimo i to da se danas u Beogradu nije nalazio srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, a koji je baš danas bio u službenoj posjeti Turskoj.

Talijanska agencija ANSA navodi da se posjetom hrvatskog premijera Beogradu nakon dvije godine nastavlja dijalog negdašnjih neprijatelja, Hrvatske i Srbije.

M.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.