Šangaj sve bliži ukidanju lockdowna, ulice zakrčene autima

Foto: EPA

ULICE u Pekingu bile su danas zakrčene vozilima jer je građanima u dvama okruzima dopušten povratak na posao dok se Šangaj približava ukidanju dvomjesečnog potpunog zatvaranja zbog covida-19 od srijede, a broj se novih slučajeva zaraze u Kini smanjio.

Kina je jedina velesila koja provodi nepopustljivu politiku nulte tolerancije prema covidu, čiji je cilj iskorijeniti žarišta pod svaku cijenu dok većina svijeta pokušava živjeti s virusom.

Kina svakodnevno prijavljuje stotine novih slučajeva, a mnoge zapadne zemlje bilježe desetke tisuća novih slučajeva zaraze svakog dana.

Stroge epidemiološke mjere, a naročito potpuno zatvaranje najmnogoljudnijeg grada u Kini, oslabili su drugo najveće gospodarstvo u svijetu te poremetili globalne lance opskrbe i međunarodnu trgovinu. No, uskoro bi moglo doći do popuštanja.

Polako ukidaju mjere

Okruzi Fangshan i Shunyi, u glavnom gradu Pekingu, ukinuli su pravila o radu od kuće, a javni se prijevoz nastavio kao i u Chaoyangu, najvećem okrugu Pekinga.

Knjižnice, muzeji, kazališta i teretane od nedjelje smiju biti otvorene, s ograničenim brojem posjetitelja, u okruzima u kojima nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze u sedam dana. Izlazak u restorane i dalje nije dopušten diljem grada.

Šangaj, kineski komercijalni centar s 25 milijuna stanovnika, namjerava konačno ukinuti bolno dvomjesečno potpuno zatvaranje od srijede, no još uvijek nije jasno kako će ukidanje izgledati ni koliko bi postupno moglo biti.

Većina javnog prijevoza i dalje ne radi

Poslovnim subjektima je poručeno da mogu nastaviti s radom, no većini stanovnika nije rečeno kada mogu napustiti svoje stambene prostore, velik dio javnog prijevoza i dalje je ugašen, a privatna vozila i dalje ne smiju sudjelovati u prometu bez prethodnog odobrenja.

Šangajske su vlasti u nedjelju rekle da će ukloniti "nerazumne" uvjete za poslovne subjekte kako bi mogli nastaviti s radom od srijede i najavile 50 mjera kako bi se podržalo gospodarstvo.

Mjere uključuju ubrzavanje izdavanja i korištenja lokalnih vladinih obveznica, traženje od banaka da obnove zajmove za mala i srednja poduzeća i ubrzavanje odobravanja građevinskih projekata.

Nije bilo pojedinosti o tome koja će ograničenja za poslovne subjekte biti uklonjena.