Sapunica oko imena: Grčka prihvaća Republiku Sjevernu Makedoniju

U OKVIRU rješavanja spora između Skoplja i Atene po pitanju imena Makedonije dogovoreno je ime Republika Sjeverna Makedonija. Ime Republika Sjeverna Makedonija je predložio posrednik u sporu i predstavnik Ujedinjenih naroda Matthew Nimetz. Grčki pregovarač će obavijestiti Nimetza o pristajanju na njegov prijedlog. Makedonska strana se još nije oglasila o prijedlogu imena.

Prema riječima makedonskog portala Makfax, makedonski pregovarač Zoran Jolevski će objaviti svoj stav nakon konzultacija s predsjednikom Gjorgeom Ivanovom i premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Spor traje od 1991. godine

Nimetz je u u sporu Grčke i Makedonije koji traje od 1991.godine u kolovozu prošle godine predložio da se ime Republika Makedonija koristi u domaće svrhe, a novo ime Republika Sjeverna Makedonija ili Sjeverna Makedonija u međunarodnim poslovima.

Zbog spora oko imena Grčka je blokirala makedonski ulazak u NATO, a usporava i njeno pristupanje Europskoj uniji. Makedonija, naime, ima status kandidatkinje, ali nema određen datum početka pregovora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.