Xi na sastanku s Bidenom: Planet je dovoljno velik da i Kina i SAD mogu napredovati

Foto: Profimedia

Joe Biden je danas jednom rečenicom opisao važnost susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom: "Osigurati da suparništvo ne preraste u sukob", a Xi je upozorio na "nepodnošljive" posljedice eventualnog sukoba dviju velesila.

Stiskom ruke ispred elitne rezidencije u Kaliforniji, dvojica čelnika su nastavila dijalog prekinut prije više od godinu dana. Xi Jinping i Joe Biden nisu izravno razgovarali od poduljeg razgovora na rubu sastanka na vrhu G20 na Baliju, nakon kojega su bilateralne veze postajale sve napetije.

Xi: Kina i SAD si ne mogu okrenuti leđa

Američki predsjednik, koji je bio u pratnji svog izaslanstva, pozvao je u kratkom uvodnom govoru da se konkurencijom upravlja "odgovorno". Xi Jinping je pak ocijenio, kako se može doznati iz engleskog prijevoda, da si Kina i SAD ne mogu "okrenuti leđa".

"Planet je dovoljno velik da obje naše zemlje mogu napredovati", istaknuo je, dok se dvije zemlje bespoštedno natječu na gospodarskom, tehnološkom, strateškom i vojnom polju.

Joe Biden je pozvao na "zajedničke napore" u suzbijanju trgovine drogom i u upravljanju razvojem umjetne inteligencije.

Biden: Naši su susreti uvijek bili iskreni, izravni i korisni

Obojica su podsjetila da je njihovo poznanstvo počelo puno prije dolaska 80-godišnjeg demokrata u Bijelu kuću. "Naši su susreti uvijek bili iskreni, izravni i korisni", rekao je američki predsjednik dodajući: "Bitno je da se nas dvojica dobro razumijemo."

"Čvrsto vjerujem u svijetlu budućnost naših bilateralnih veza", rekao je Xi. Nakon sastanka nije bilo zajedničkog priopćenja, ali će Biden održati tiskovnu konferenciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.