Brazilski predsjednik došao u Kinu, složio se sa Xi Jinpingom u vezi s Ukrajinom

Foto: EPA

Brazil je danas produbio diplomatske veze s Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, državnim posjetom tijekom kojeg su dvije zemlje dogovorile poticanje ulaganja i suradnju u tehnologiji i održivom razvoju te pozvale na mirovne pregovore o Ukrajini.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i nekoliko njegovih ministara potpisali su sporazume s predsjednikom Xi Jinpingom i drugim kineskim dužnosnicima u Pekingu.

Razgovarali o Ukrajini

Xi i Kina su diplomatske odnose s Brazilom postavili kao prioritet i dvije zemlje bi trebale produbiti praktičnu suradnju u sektorima poput poljoprivrede, energetike i infrastrukture, izvijestila je državna televizija CCTV. "Imamo izuzetan odnos s Kinom koji je svakim danom sve intenzivniji i snažniji", rekao je Lula uoči sastanka sa Xijem.

Dva čelnika su se složila da su dijalog i pregovori "jedini mogući način" da se riješi rat u Ukrajini, prema zajedničkom priopćenju. Pozvali su druge zemlje da odigraju konstruktivnu ulogu u promicanju političkog dijaloga između Ukrajine i Rusije.

Jačanje suradnje u zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena

U novom fokusu bilateralnih odnosa dvije zemlje su odlučile ojačati suradnju u zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena i za to će osnovati zajedničko povjerenstvo.

Kina i Brazil su se dogovorili o osnivanju radne skupine koja će se baviti poluvodičima, čime će Brazil ojačati veze s Pekingom u područjima osjetljive tehnologije.

Brazil je zainteresiran za kineska ulaganja na tome polju unatoč pritisku američke vlade, koja obeshrabruje korištenje pete generacije mobilne opreme tehnološkog diva Huaweija.

Lula posjetio Huawei

Jučer je Lula posjetio istraživački centar u Šangaju i probao naočale za virtualnu stvarnost. Lula je javno komentirao u Pekingu da njegov posjet Huaweiju pokazuje da nema predrasude u odnosima s Kinezima. "Nitko neće Brazilu zabraniti jačanje odnosa s Kinom", istaknuo je.

Kina je pretekla SAD kao glavni brazilski trgovinski partner 2009. i glavno je brazilsko tržište za soju, željeznu rudaču i naftu. Od svih latinoameričkih zemalja, najviše kineskih ulaganja je u Brazilu.

Dvije su zemlje danas dogovorile da će poticati svoje tvrtke da međusobno ulažu u infrastrukturu, energetsku tranziciju, logistiku, rudarenje, poljoprivredu i industriju visoke tehnologije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.