Sastali se Erdogan i Putin, Turska razljutila SAD zbog nabave ruskog oružja

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin sastao se s turskim saveznikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi se nastavili dogovori o sporazumu o protuzračnoj obrani koji je "naljutio" Washington. 

Dokaz jačanja veza između Rusije i Turske je bilateralna trgovina koja je porasla za 15 posto te postigla vrijednost od 25 milijardi dolara, rekao je Putin Erdoganu u Kremlju. 

Putin je kao primjer naveo plinovod TurkStream putem kojeg se prenosi ruski prirodni plin preko Crnog mora do Turske te prvu tursku nuklearnu elektranu Akkuyu, u čijoj izgradnji pomaže i Rusija. 

"Bilateralna godina kulture između Rusije i Turske će započeti večeras", rekao je Putin referirajući se na izvješće Kremlja. 

Sve napetiji odnosi

Ruski državni mediji prenijeli su da će Putin i Erdogan prisustvovati turskom izvođenju opere "Troja" u prestižnom ruskom teatru Boljšoj čime će započeti godina kulturne razmjene. 

Turski odnosi sa Sjedinjenim Državama postaju sve napetiji, a osobito su se pogoršali turskom kupnjom naprednog ruskog raketnog sustava S-400.

"U našim odnosima S-400 ima posebno mjesto", rekao je Erdogan prošli tjedan. Isporuka sustava S-400 će započeti u srpnju, rekao je.

Putin je tijekom sastanka spomenuo i razvijanje obrambene industrije, no nije se direktno referirao na S-400.

Sjedinjene Države su zaprijetile Turskoj sankcijama ako se dogovor s Rusijom nastavi, a jedna od njih je i prestanak isporučivanja naprednih nevidljivih zrakoplova F-35.

Prošli tjedan je američki potpredsjednik Mike Pence rekao da Washington "neće stajati po strani" dok ta NATO članica kupuje oružje od protivnika. 

Zamjerka SAD-u

Turska već dulje zamjera Sjedinjenim Državama podršku kurdskim snagama u susjednoj Siriji jer Ankara smatra da su te snage povezane s kurdskim pobunjenicima koji se bore za autonomiju u Turskoj. 

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima proglasile su prošli mjesec teritorijalnu pobjedu nad Islamskom državom u Siriji, otvarajući tako put SAD-u da započne s povlačenjem svojih trupa. 

Postoji i zabrinutost da će Turska napasti američkog saveznika u trenutku kada se te američke specijalne snage povuku. 

Putin i Erdogan su se već sastali dva puta ove godine u znak jačanja odnosa. Oba sastanka su bila usmjerena na ratom razorenu Siriju. Prema turskim procjenama, zbog tog je sukoba više od 3,6 milijuna izbjeglica stiglo u Tursku.

Rusija i Turska, koje podržavaju različite snage u tom sukobu, prošle su kroz napet period tijekom 2015. i 2016. nakon što su turske snage srušile ruski vojni avion na sirijskoj granici. 

Sada surađuju kako bi se smanjile napetosti u Idlibu, blizu turske granice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.