Saudijska Arabija najavila ulaganja u diverzifikaciju gospodarstva

Foto: EPA

SAUDIJSKA naftna tvrtka Aramco i petrokemijska tvrtka SABIC predvodit će privatni sektor u ulaganju pet tisuća milijardi rijala (1300 milijardi dolara) do 2030. godine u diverzifikaciju gospodarstva, najavio je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Cilj je mobilizirati privatni sektor kako bi se smanjilo oslanjanje gospodarstva na izvoz nafte, koji još uvijek generira više od polovice državnih prihoda, razviti nove privredne sektore i otvoriti radna mjesta za milijune Saudijaca.

Vlada je vlasnik 98 posto udjela u Saudi Aramcu.

Ulaganja su sastavni dio paketa ukupne vrijednosti 12 tisuća milijardi rijala, planiranog do 2030. godine, rekao je prijestolonasljednik u izjavi koju je prenijela saudijska televizija.

Paket uključuje 3000 milijardi rijala iz Fonda za javna ulaganja (PIF) i 4000 milijardi izdvojenih u sklopu nove saudijske strategije ulaganja, od čega bi oko 2000 milijardi predstavljala strana ulaganja.

Ukupan iznos porastao bi, uz državnu, i osobnu potrošnju na 27 tisuća milijardi rijala.

"Novi program Shareek (Partner) pomoći će privatnom sektoru da otvori stotine tisuća novih radnih mjesta i povećat će doprinos privatnog sektora BDP-u za 65 posto do kraja desetljeća", rekao je princ.

Poticanje rasta tvrtki

Naknadno je novinarima na virtualnom brifingu rekao da će Aramco i Saudi Basic Industries (SABIC) osigurati 60 posto od najavljenih 5000 milijardi rijala ulaganja.

Vlada će od najvećih tvrtki uključenih u program zatražiti smanjenje dividende kako bi povećale kapitalnu potrošnju.

"To će potaknuti rast tvrtki, pa će dioničari imati više novca. Saudijska će im vlada zauzvrat pomoći propisima, većim subvencijama i ostalim poticajima", dodao je bin Salman.

Ministar financija Mohammed al-Džadan rekao je Reutersu da će 24 tvrtke do 2025. godine uložiti 2000 milijardi rijala i još 3000 milijardi do 2030. PIF je dioničar većine njih, dodao je ministar.

Država će, po njegovim riječima, pomoći povoljnim zajmovima razvojnih institucija i poreznim poticajima u slobodnim zonama, u skladu sa smjernicama Svjetske trgovinske organizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.