Sava se izlila kod Zaprešića i poplavila ceste

ZBOG obilnih kiša praćenih naglim otapanjem snijega koji je napadao prije božićnih blagdana, nabujala je rijeka Sava te se izlila kod Zaprešića. Naš čitatelj Dominik Benković poslao nam je fotografije Save koja se izlila u mjestu Medsave, prelila se preko ceste i tako mu spriječila put do skele.

"Voda je poplavila cestu već na Badnjak, a skela ne vozi četiri dana zbog nabujale rijeke", kazao nam je Dominik dodavši da do skele od ovog mjesta ima još dvjesto metara i da je sigurno sve poplavljeno.

Riječka Kantrida postala velika blatnjava bara

Od petka u tri sata ujutro na snazi je bila izvanredna mjera obrane od poplava za rijeku Rječinu. Voda iz rijeke izlila se u centru grada te poplavila prodavaonice, sportsku dvoranu i ceste. Rijeka se izašla iz korita nekoliko stotina metara prije delte, točnije u Ružićevoj ulici u Rijeci, te poplavila sve podrumske prostore uključujući fitness centar, trgovine i supermarket Plodine, a voda je uspjela doći i do stadiona.

Riječka Kantrida je i jutros pod vodom i trenutno više nalikuje na veliku blatnjavu baru. Još uvijek nije poznato kolika je šteta na stadionu prouzročena poplavom, no pod vodom je čitav travnjak uključujući i atletsku stazu.

Šteta je još i veća ako se uzme u obzir činjenica da je Grad Rijeka ovog ljeta na novu travu i drenažu potrošio oko 8 milijuna kuna. Nova bi trava dovezena iz Njemačke navodno trebala biti otporna na velike vrućine i veliku količinu padalina, a o njezinoj će se kvaliteti znati više nakon što se voda povuče.

Od sutra novo zahlađenje

Nakon rekordno toplog Božića kada se živa na termometru u nekim dijelovima Hrvatske dizala i do čak 23 stupnja Celzijuseva, pred nama je novo zahlađenje koje će često biti popraćeno snijegom i kišom.

Već danas će temperature biti osjetno niže nego jučer, a u Slavoniji se tijekom jutra očekuje još malo kiše, javlja DHMZ. Poslijepodne i navečer stiže novo jače naoblačenje s juga uz mjestimičnu kišu s Jadrana, a u Lici i Gorskom kotaru uz kišu i snijeg. Na Jadranu će buru u drugom dijelu dana zamijeniti jugo, a temperatura će se popeti do 17 stupnjeva. Na kontinentu nešto svježije uz temperature do 11 stupnjeva.

Sutra se tako ponovno vraćamo toplim jaknama i obući nepropusnoj za kišu i snijeg. Naime, očekuje se nastavak zahlađenja kojeg će u u gorju pratiti susnježica i snijeg. Uz daljnji pad temperatura snijega bi moglo biti i u nizinama. Na Jadranu oblačno s kišom.

Mokri i skliski kolnici u većem dijelu zemlje

Iz Hrvatskog autokluba javljaju kako su za promet i dalje zatvorene ceste DC 36 Pisarovina-Karlovac u mjestu Koritinja, ŽC Soboli-Podhum, ŽC Žažina-Mala Gorica, LC Donje Mekušje-Husje-Kobilić Pokupski, u gradu Karlovcu-Obala Ivana Trnskog, kao i prometnice na području Lukavca, Odranskog Obreža, Čeha i Blata i to zbog izlijevanja rijeka iz korita uzrokovano kišom i naglim otapanjem snijega u zadnjih par dana.

Iz HAK-a upozoravaju da treba opreznije voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, te na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale zbog mogućih odrona. Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici na državnoj cesti D 42 Saborsko- Poljanak-Selište.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.