Savo Štrbac o incidentu u Vodicama: Srbi trebaju prestati ići na hrvatsko more

DANAŠNJI srpski Press osvrnuo se na brojne komentare čitatelja ostavljene pod tekst "Ispovijest srpskih turista sa ljetovanja u Vodicama: 'Bež´te kući, četnici'" na portalu Index.hr. Portal piše kako su "brojni građani Hrvatske jučer na najčitanijem informativnom portalu u Hrvatskoj, Index.hr-u, otvoreno pozvali na linč srpskih turista". "Komentirajući napad na srpske turiste u Vodicama kod Šibenika posjetitelji ovog portala ostavljali su uvredljive komentare na račun Srba, poručujući im da nisu dobrodošli u Hrvatskoj", piše portal.

Index je u nedjelju prenio tekst srpskog Pressa pod naslovom "Bež'te četnici", u kojem se detaljno opisuje navodno bezrazložni napad na srpske turiste u centru Vodica, nedaleko od Šibenika, u kojem je navodno jedan mladić brutalno pretučen, nakon čega su se turisti spakirali i vratili u Beograd.

Puhovski: To je svinjarija!


"Možete to nazvati huliganstvom, nasilničkim ponašanjem, kako god hoćete. Ja to zovem svinjarijom! Ali ono što mene više brine je činjenica da su televizijski komentatori, koji su prenosili teniski meč između Srbije i Hrvatske, sa simpatijama komentirali prostačko ponašanje publike prema srpskim tenisačima. Njihova dužnost je bila kazati da je to nedopustivo ponašanje, a ne hvaliti publiku koja se ponaša skandalozno", kazao je za srpski Press sociolog Žarko Puhovski koji je istaknuo kako incident u Vodicama zahtjeva oštru i hitnu reakciju nadležnih, bez ikakvog opravdanja za ovake stvari.

Puhovski drži kako će sličnih incidenata biti i dalje jer raste broj ljudi koji dolaze iz Srbije, no dodaje kako se iskreno nada da će oni s vremenom biti sve rjeđi i da će biti oštro i javno osuđeni. Kazao je i kako nije tajna da postoje određeni krajevi Hrvatske gdje su tenzije oštrije, a to je prvenstveno zadarsko zaleđe gdje se, dodaje, dogodilo gotovo dvije trećine incidenata sa Srbima povratnicima.

Savo Štrbac: Srbi trebaju prestati ići na hrvatsko more

Predsjednik Veritasa Savo Štrbac kazao je za Press da Srbi, nakon incidenata poput ovih u Vodicama i Splitu, trebaju prestati ići na hrvatsko more. "Ovakve stvari se ponavljaju iz godine u godinu i zaista ne vidim zašto bismo mi ostavljali novac na njihovom Jadranu kada nam oni ovako vraćaju. Poznato je da je situacija najgora u Zadru i Šibeniku. Mi taj kraj zovemo 'siva zona povratka' jer sve što tamo Srbi obnove i sagrade uz pomoć države Hrvatske, huligani opljačkaju i popale, pa to počinje sličiti na zidanje Skadra na Bojani", kaže Štrbac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.