Sindikati: Štraka više od 400 zaposlenih, SC: Odazvalo se samo 25 radnika

Screenshot: HRT

DANAS je započeo štrajk djelatnika zagrebačkih studentskih menzi. Sindikati tvrde da je u štrajku 40% zaposlenika SC-a, a sanacijski upravitelj odgovora da ne radi tek 30-ak djelatnika.

Sindikati i sanacijska uprava SC-a spore se oko potpisa novog kolektivnog ugovora. Nakon višemjesečnog usuglašavanja, uprava Studentskog centra Zagreb odbija pristati na nova materijalna prava koja bi kolektivni ugovor zajamčio radnicima. Riječ je o božićnici, uskrsnici, daru za djecu i drugim regresima koji bi radnicima donijeli više od 3000 kuna godišnje.

Prošli tjedan sindikati su najavili štrajk, a premijer Andrej Plenković ih je pozvao da još jednom sjednu s upravom SC-a i ministrom Pavom Barišićem. Spor ni tada nije riješen te su sindikati pokrenuli štrajk kojeg ne planiraju završiti sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše.

Sindikati: Uprava je mobilizirala djelatnike iz drugih restorana

Štrajku se odazvalo 40% djelatnika SC-a, rekla je danas štrajkaškog odbora radnika Studentskog centra Biserka Sertić danas za Hinu. Odaziv ovisi o lokacijama i članstvu u sindikatu, ali prosječan odaziv je i veći od 40 posto. Restorani funkcioniraju normalno jer je SC mobilizirao zaposlenika s godišnjih odmora i iz drugih poslovnica, kažu sindikalisti.

Štrajk su organizirala četiri sindikata koja djeluju u zagrebačkom SC-u tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora s upravom SC-a i zadržavanje stečenih radničkih prava.

Sindikati su održali i skup u dvorištu SC-a u Savskoj gdje se okupilo nekoliko desetaka štrajkaša koji su nezadovoljni prosječnom plaćom od oko 5500 kuna. Ako se ne potpiše KU, kažu, prijeti im ukidanje naknada za minuli rad i prijevoz i daljnje smanjivanje plaća.

SC: Sve funkcionira normalno

"Pričekajmo da završimo sanaciju, da Studentski centar Zagreb izađe iz sanacije u koju nije doveden ni krivnjom radnika, ni mojom krivnjom. Kada ozdravimo SC i napravimo distancu između rada i nerada, sve ćemo dogovoriti i nastaviti normalno funkcionirati. Tada ćemo moći ispuniti zahtjeve radnika", rekao je danas sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak medijima.

Studentski centar jutros je izvijestio da svi restorani rade normalno, prema uobičajenom radnom vremenu, kao i studentski servis. Na ulaznim vratima svih restorana zalijepljen je natpis: "Radnici Studentskog centra u Zagrebu svojom voljom odlučili su ne prekidati usluge prehrane našim studentima".

SC-u je tek 25 djelatnika prijavilo da su u štrajku, a sanacijski upravitelj smatra da ih još 15-ak ne radi. 

Za ponedjeljak je najavljena sjednica sanacijskog vijeća SC-a.