Sedam godina od ubojstva Zorana Đinđića

DANAS se navršava sedam godina od ubojstva prvog demokratskog premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

12. ožujka 2003. godine u 12.25 sati u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije na Đinđića je iz snajpera zapucao pripadnik jedinice za specijalne operacije Zvjezdan Jovanović. Sat i pol kasnije, premijer je podlegao ozljedama.

Odmah po atentatu u Srbiji je proglašeno izvanredno stanje, a već sutradan policija je uhitila na desetke osoba za koje se vjerovalo da su izravno ili neizravno povezane s atentatom. No, glavnoosumnjičeni Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije, poznatijih kao "Crvene beretke" dao se u bijeg. Nakon više od godine dana bijega Legija se samoinicijativno predao policiji.

Ubojstvo Đinđića osudio je čitav svijet

Četiri godine kasnije, u studenom 2007., u Beogradu za ubojstvo Đinđića pročitana je presuda kojom su na 40 godina zatvora osuđeni bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek zvani Legija i bivši pomoćnik zapovjednika Jedinice Zvezdan Jovanović, neposredni izvršitelj atentata.

Na 35 godina zatvora osuđeni su: Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Po 30 godina dobili su: Željko Tojaga, Branislav Bezarević, Miloš Simović, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović, a Saša Pejaković dobio je osam godina zatvora.

Ubojstvo Đinđića osudio je čitav svijet, a isticalo se kako su "ubojice željeli zaustaviti reforme koje je Đinđić beskompromisno provodio nakon pada Miloševićevog režima".

"12. ožujka ubijena je nada Srbije u jednakost i demokraciju"

Obilježavanje godišnjice Đinđićeve smrti započet će okupljanjem Demokratske mladeži pred grobom ubijenog premijera na Novom groblju u Beogradu. Supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić, predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić, članovi, prijatelji i članovi DS-a odat će počast i položiti vijence na Đinđićev grob u Aleji velikana u 10.30 sati, javlja RTS.

"12. ožujka 2003. ubijena je nada većine građana Srbije da nisu porušeni svi mostovi koji nas povezuju s velikim civilizacijskim tekovinama slobode, jednakosti, demokracije i vladavine prava", kazao je danas profesor Pravnog fakulteta Jovica Turkulja na tribini pod nazivom "Što je ubijeno 12. ožujka" održanoj na tom fakultetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.