Šef finskih socijaldemokrata proglasio pobjedu na izborima

Foto: EPA

ČELNIK finskih socijaldemokrata, Antti Rinne, jučer je proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima na temelju 97 posto prebrojanih glasova koji su pokazali da je stranka prikupila 17,8 posto glasova i tijesno vodi ispred drugoplasirane krajnje desnice.

Nacionalistička stranka Pravi Finci osvojila je tek nešto manjih 17,6 posto glasova.

"Prvi put od 1999. godine mi smo najveća stranka u Finskoj. SDP daje premijera", rekao je Rinne. 

Prema projekcijama socijaldemokrati će dobiti 40 mjesta u jednodomnom parlamentu od 200 mjesta, a Pravi Finci samo jedno mjesto manje 39.

Aktualni premijer priznao poraz

Premijer kojemu istječe mandat, Juha Sipila, priznao je poraz kazavši: "Mi smo najveći gubitnici ovih izbora."

Njegova Stranka Centra izgubila je 18 mjesta u odnosu na dosadašnji saziv i pala na četvrto mjesto, iza konzervativne Stranka narodne koalicije s kojom je bila u vladajućoj koaliciji.

Jučerašnjom pobjedom bivši ministar financija, 56-godišnji Rinne koji je preuzeo stranku 2014., postaje premijer socijaldemokrata koji su zadnji put bili u vodstvu nakon izbora 1999. godine.

Nakon toga socijaldemokrati su sudjelovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili vodstvo. 

Vladajuća koalicija kojoj istječe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije te euroskeptična Plava reforma. Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku izvući iz recesije 2016. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.