Šef HSU-a o covid-dodatku: Umirovljenici se nisu nikom prodali

Screenshot: HRT

VEČERAŠNJA HRT-ova emisija Otvoreno bavila se jačanjem mirovinskog sustava, ali veći dio razgovora vodio se o covid-dodatku - novcu kojeg je HDZ-ova vlada odlučila isplatiti umirovljenicima desetak dana uoči lokalnih izbora.

U emisiji su gostovali Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, SDP-ovac Davorko Vidović, Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske, profesor Gojko Bežovan sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

"Svakom umirovljeniku treba 500-700 kuna za dodatne troškove zbog pandemije"

"Umirovljenici se nisu nikome prodali niti će se prodati. Oni traže svoje mjesto pod suncem i da im mirovina bude dostatna za život", kazao je Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Rekao je kako po nekim procjenama svakome umirovljeniku treba 500 do 700 kuna za dodatne troškove zbog pandemije, odnosno maski, dezinficijensa, dodataka prehrani i skupljih lijekova, pa dodao da u Hrvatskoj 120.000 umirovljenika ima mirovinu manju od 1500 kuna. 

"Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika su prošle godine u travnju dostavili zahtjev premijeru i Ministarstvu i od tada se radi na covid-dodatku", kazala je Višnja Fortuna.

Dodala je kako ne mogu biti potpuno zadovoljni, ali da je ipak 850 tisuća umirovljenika dobilo pomoć. Od 400 do 1200 kuna, uz cenzus od 4000 kuna.

"Daj bože da su izbori barem dva puta godišnje"

SDP-ovac Davorko Vidović citirao je jednog umirovljenika koji kaže "Daj bože da su izbori barem dva puta godišnje. S nama se računa kao s redovitim biračima i zadovoljni smo sa malo".

Rekao je da ova mjera neće polučiti rezultat i umirovljenike usmjeriti da glasaju za HDZ. Kazao je kako je prije točno godinu dana osobno prezentirao program interventnih mjera za covid-krizu.

"Intervencija treba za 21 skupinu ljudi u Hrvatskoj pogođenih covid-krizom. Tako su to s 505 mjera napravili u 126 zemalja. Hrvatska je u ožujku donijela 63 mjere, od kojih su se samo dvije odnosile na socijalnu zaštitu. A novci nisu bili predviđeni u proračunu", rekao je Vidović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.