Šef japanskog proizvođača automobila: Toyota je prebrzo rasla

DIREKTOR japanskog proizvođača automobila Toyota, Akio Toyoda, danas je izjavio da je prebrzi rast kompanije mogao dovesti do opoziva čak 8,5 milijuna automobila diljem svijeta.

U osobnom priopćenju koje će biti predano američkom Kongresu, Toyoda je napisao kako je rast tvrtke možda bio prebrz te se ispričao zbog predugog razdoblja u kojem su pokušavali otkloniti sve sigurnosne kvarove na automobilima. Šef američke podružnice Toyote, James Lentz, danas se pojavio pred odborom Kongresa te rekao kako su "propustili brzo proučiti i odgovoriti" na postavljena pitanja.

Prodaja porasla za 15 posto

Posljednjih mjeseci Toyotu su pogodila tri velika sigurnosna problema. Prvo je morala povlačiti automobile s tržišta zbog zatajenja papučice gasa, pa nakon zbog toga što se papučica gasa mogla zaglaviti u vožnji, da bi na kraju objavila da problema ima i s kočnicama. Većina automobila koji su povučeni bila je na američkom tržištu. U svom priopćenju Lentz priznaje kako im je trebalo predugo da riješe sigurnosne probleme.

"Problem je bio povezan i s lošom unutarnjom komunikacijom u tvrtki, kao i lošom komunikacijom s regulatorima i potrošačima", stoji u Lentzovu priopćenju te se dodaje kako su prepoznali svoje pogreške zbog kojih se ispričavaju i tvrde da su iz njih nešto naučili. Usprkos povlačenju automobila s tržišta, Toyota je u siječnju zabilježila za 15 posto veću prodaju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Prodaja u Japanu je porasla za gotovo nevjerojatnih 45 posto.