Šef KBC-a Rijeka: Većina bolesnika s teškim kliničkim slikama nije cijepljena

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

RAVNATELJ KBC-a Rijeka Alen Ružić gostovao je u Studiju 4 gdje je rekao kako gotovo svi bolesnici s težim oboljenjima nisu cijepljeni. Ružić je potvrdio povratak izvorne funkcije covid-odjela na Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka. 

"Odjel na Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka vraćen je u izvornu funkciju, od jučer ponovno funkcionira dnevna bolnica za djecu i adolescente. Okolnosti su takve da se prilagođavamo iz dana u dan, a srž funkcioniranja sustava je dinamična reorganizacija. Uz to, bitno je preraspodijeliti resurse kako bi se mogla pružiti pomoć svim bolesnicima", izjavio je ravnatelj. 

"Naša služba za dječju i adolescentsku psihijatriju kontinuirano je radila izvan svog prostora zato što je taj prostor svojom izdvojenošću u ovim okolnostima bio korišten kao covid-psihijatrija", dodao je Ružić. 

"Raspodjelom resursa osigurali smo druge izolacijske prostore za liječenje potencijalnih psihijatrijskih bolesnika s covidom. Bitno je bilo da punim kapacitetom krene s radom naš odjel posvećen djeci i adolescentima i to je velik iskorak", istaknuo je. 

Početak nove školske godine ključno je razdoblje

"Početak školske godine uvijek je razdoblje s povećanom potrebom pojedinaca i njihovih obitelji za zaštitom mentalnog zdravlja djece i adolescenata", naglasio je. 

Osvrnuo se na covid-bolesnike s teškim kliničkim slikama te naglasio da gotovo svi oni nisu cijepljeni. 

"Uz podatke koje imamo možemo doći do zaključka kako gotovo svi bolesnici s teškim kliničkim slikama nisu cijepljeni. Postoje izolirani slučajevi kod bolesnika s poremećajem imunosustava koji su cijepljeni, ali velika većina nije cijepljenja", upozorio je. 

Negativan utjecaj na liječenje svih ostalih bolesti 

"Najnovija literatura potvrđuje da je tijekom lockdowna, u prvom valu, bilo oko 19% manje hospitalizacija zbog kardiovaskularnih bolesti i 13% manje infarkta je zabilježeno u 2020. u odnosu na 2019. godinu", dodao je kako je nakon lockdowna došlo do puno težih oblika bolesti s kojima su se susretali. 

Poručio je gledateljima da trebaju odlaziti na redovne preglede. 

"Moramo naučiti živjeti s covidom, a nadam se da će se daljnjim procjepljivanjem postaviti jedan okvir u kojem svaki bolesnik na siguran način može dobiti svoju zdravstvenu uslugu bez obzira o kojoj bolesti se radi", zaključio je Ružić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.