Šef prometne policije o nesreći u Buzinu: Stupit ćemo u kontakt s trgovačkim centrima

Screenshot: HTV/HRT

VODITELJ Službe prometne policije MUP-a Josip Mataija i sudski vještak za promet Krunoslav Ormuž su na HTV-u komentirali prometnu nesreću koja se prošlog tjedna dogodila u Buzinu. U njoj su ozlijeđena tri pješaka i dvije osobe koje su bile u automobilu.

Ormuž tvrdi da automobil kojim je 23-godišnjak upravljao pripada specifičnoj kategoriji te da mladić nije dorastao upravljanju takvog vozila. "Na snimkama koje smo vidjeli, nesreću bih prepisao njegovom neiskustvu i u tom trenutku nesnalaženju kako i na koji način reagirati", kazao je. 

Mataija je podsjetio da su neposredno prije nesreće dobili dojavu o okupljanju vozača te da se policijska patrola već bila uputila na mjesto događaja. "Zbog raznih drugih aktivnosti nismo uspjeli na vrijeme doći da bismo to spriječili", istaknuo je. Dodao je kako policija obavlja razne aktivnosti kako bi spriječila ponavljanje takvih događaja. 

"Da smo ga zatekli da normalno vozi, ne bismo ga mogli sankcionirati"

"Naravno da ćemo poslije ovoga poduzeti i dodatne mjere. Stupit ćemo u kontakt i s predstavnicima trgovačkih centara, vidjeti može li se napraviti tehnička zaštita, zamoliti ih da nam što žurnije daju informaciju ako se nešto događa... Da smo zatekli vozača da normalno vozi, ne bismo ga mogli sankcionirati", naveo je. 

Osvrnuo se i na potencijalnu zabranu ovakvih okupljanja. Smatra da, ako se radi o događaju na koji dolaze ljubitelji automobila koji razgledavaju, nema razloga da se takav događaj zabrani. "Pojedinci rade probleme odnosno prometne prekršaje. Svaki slučaj je zaseban i mora se dodatno istražiti", objasnio je. 

Ormuž je kao moguće rješenje sugerirao stvaranje kontroliranih uvjeta gdje bi ljubitelji takvih događanja mogli isprazniti svoj adrenalin. Mataija je naglasio da se snaga koju takav automobil ima ne smije koristiti na prometnicama, odnosno da se ne smije voziti većom brzinom nego što je dozvoljeno. 

"Često nismo svjesni svojih mogućnosti"

Tvrdi da problem mladih vozača postoji i u Europi i u svijetu, ali navodi da situacija ipak nije toliko kritična. "U njihovim prometnim nesrećama su 34 osobe smrtno stradale u odnosu na 40, kojih je bilo u 2021. godini. Ove godine je bilo osam smrtno stradalih osoba u odnosu na 15", priopćio je. 

Rekao je i da mladi vozač imaju određene zakonske odredbe koje se odnose isključivo na njih. "Razmišljamo o strožim mjerama, pratimo i europska i svjetska iskustva. U to ćemo uključiti znanstvenu zajednicu, naročito Fakultet prometnih znanosti. Razmišljamo što bi još moglo utjecati na to da mladi vozači ne rade probleme u prometu, a tu govorimo i o privremenoj vozačkoj dozvoli", najavio je. 

Ormuž vjeruje kako mladi vozači nisu isključivi uzrok problema. "Često nismo svjesni svojih mogućnosti odnosno znanja i neznanja, a u sterilnim uvjetima centara mogla bi se isprobati vještina svakog od nas u nekim ekstremnim uvjetima", pojasnio je. 

"Stanje ide u povoljnijem smjeru"

Komentirao je i kazne za takve prekršaje. "One su dosta oštre, a mislim da je najvažnije da sudski postupci budu brzi i da presude budu objavljene kroz medije", uvjeren je. Mataija je dodao kako je svaki život važan i da je krajnji cilj da uopće nema poginulih osoba u prometu. Ipak, podsjeća da se broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama smanjio. 

"Stanje ipak ide u povoljnom smjeru", optimističan je. Govorio je i o nesreći na Bundeku, gdje je vozač hitne pomoći pregazio troje maloljetnika. "Mislim da se tu radi o nesretnim okolnostima, ali postupak je u tijeku pa to ne mogu komentirati", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.