Šef Roscosmosa se posvađao s američkim astronautom: Makni se, kretenu!

UMIROVLJENI NASA-in astronaut Scott Kelly, koji je na Međunarodnoj svemirskoj postaji proveo rekordnih 340 dana, objavio je na Twitteru svojim pratiteljima, od kojih su mnogi u Rusiji, što se događa tijekom ruske invazije na Ukrajinu, kako bi odgovorio na lažne informacije.

Nakon toga je došlo do svađe između njega i Dmitrija Rogozina, direktora ruske svemirske agencije Roscosmos, tijekom koje je Rus kritizirao NASA-u i njezine europske partnere na projektu Međunarodne svemirske postaje (ISS). 

Amerikanac Kelly je zatim uzvratio Rogozinu, postavši time jedan od najpoznatijih astronauta koji su boravili na ISS-u, a koji je otvoreno osudio ruski napad na Ukrajinu i direktora svemirskog programa te zemlje.

"Vi ste prkosni i destruktivni. Možda ste razvili demenciju"

"Vi ste prkosni i destruktivni. Možda ste razvili demenciju i postali agresivni zbog preopterećenja i stresa nakon četiri svemirske misije. Mislim da biste trebali pregledati mozak u institutu naše Federalne medicinsko-biološke agencije", napisao je na Twitteru Rogozin.

Direktor Roscosmosa je Kellyju navodno na Twitteru poručio "Makni se, kretenu! Inače će smrt ISS-a biti na tvojoj savjesti", ali je kasnije obrisao tu objavu.

Kelly je u nedjelju u intervjuu za CBS News rekao da je Rogozin "uvijek bio klaun" i da to dokazuju i njegove nedavne primjedbe o svemirskoj postaji.

"Mnogi to nisu shvatili jer mu nikada nisu pridavali puno pažnje. Ali znate, ovo zapravo pokazuje kako je on zapravo velik klaun", kazao je Kelly.

ISS se održava u orbiti uz pomoć Rusije

Nakon komentara šefa Roscosmosa, neki su počeli spekulirati da bi se Rusija mogla povući iz projekta Međunarodne svemirske postaje, kojem trenutno trebaju ruske letjelice, pogonsko gorivo i potisnici da ISS ostane u orbiti.

No Kelly je uvjeren da bi NASA, surađujući s komercijalnim tvrtkama poput SpaceX-a, mogla osmisliti kako održavati svemirsku postaju i bez pomoći Rusije.

"Mislim da NASA razmatra plan za nepredviđene situacije, odnosno što bi napravila da dođe do prekida suradnje s Rusijom. Ako Rusi odluče odustati od projekta, NASA-i bi bilo teško da ga sama održava. Ali znate što? NASA tako i funkcionira. Ona na sebe preuzima teške zadatke", kazao je Kelly.

"Tako da mislim da ćemo smisliti način na koji ćemo održavati ISS u orbiti. Nije nemoguće to napraviti bez Rusa. Bilo bi teško, ali, znate, to radi NASA. Teške stvari", dodao je.

No Kelly smatra kako neće doći do prekida suradnje na projektu ISS-a jer je on važan za obje zemlje.

"Bez ISS-a, ruska svemirska agencija nema puno svrhe. Svi ti ljudi, od kojih su neki moji prijatelji, ostali bi bez posla. Bez posla bi vjerojatno ostao i sam Rogozin", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.