Šef ukrajinske vojske: Odbacujemo ruske napade, situacija je teška

Foto: EPA

"Ukrajinske snage potisnule su ruske trupe iz sela Orlivka, zapadno od Avdijivke, ali situacija na istočnom frontu i dalje je teška", rekao je zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij. Orlivka se nalazi manje od 2 kilometra sjeverozapadno od mjesta Lastočkine, koje su nedavno okupirale ruske snage.

Rusija je prošlog tjedna zauzela strateški istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemjesečnog napada i vrši pritisak na nekoliko drugih područja duž crte bojišnice, kažu ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska priopćila je ovaj tjedan da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke. "Neprijatelj nastavlja s aktivnim ofenzivnim akcijama u mnogim područjima duž crte bojišnice. Situacija je posebno napeta u sektorima Avdijivka i Zaporižja", objavio je Sirskij na Telegramu.

Sirskij je istaknuo da ruske jurišne jedinice pokušavaju probiti ukrajinsku obranu i zauzeti naselja Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdiči i Krasnohorivka.

Sirskij, koji je posjetio postrojbe na istočnoj bojišnici, rekao je da su neki zapovjednici otkrili određene nedostatke u "svijesti o situaciji i procjeni neprijatelja", što je izravno utjecalo na održivost obrane u određenim područjima.

"Poduzeo sam sve mjere da popravim situaciju na terenu, uz dodjelu dodatnog streljiva i materijalnih sredstava, kao i potrebnih rezervi", rekao je Sirskij.

Ukrajinska vojska i predsjednik Volodimir Zelenski više su puta naglasili da trupama nedostaje vojne opreme i streljiva potrebnog za odbijanje ruskih napada zbog nedostatka vojne pomoći zapadnih saveznika.