Šef UN-a traži 900 milijuna dolara za pomoć Somaliji

Foto: Hina

SOMALIJI je potrebno još 900 milijuna dolara pomoći ove godine kako bi se izborila sa sušom koja je sve gora.

Ova afrička zemlja nalazi se između dvije vatre: najgore suše koja je zabilježena u posljednjih nekoliko desetljeća i strahovlade islamističke skupine al-Shabaab koja kontrolira dijelove zemlje.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je na međunarodnoj konferenciji u Velikoj Britaniji da budućnost ove zemlje "ovisi o balansu između rizika i potencijala".

Borba s islamistima


U 2011. glad je u Somaliji ubila više 250.000 ljudi.

Britanska premijerka Theresa May, piše Guardian, obvezala se na dugoročnu pomoć u jačanju somalijskih snaga sigurnosti i dostavljanje brze pomoći zemlji u kojoj šest milijuna ljudi nema dovoljno hrane. May kaže kako je cilj oslabiti al-Shabaab tako što će somalijske snage preuzeti nadzor nad zemljom.

Predsjednik Somalije, Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed kaže kako se al-Shabaab mogao poraziti za dvije godine. Također je pozvao ostale zemlje da oproste dug Somaliji.

Somalija i Afrička Unija bore se s militantima al-Shabaaba već više od desetljeća, ali veliki dijelovi zemlje su i dalje pod kontrolom militantne skupine. I ovoga tjedna, bombaš samoubojica je u glavnom gradu Mogadishuu, ubio šestero ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.